11:39 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Με το σταγονόμετρο μεταφέρονται τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση πότε θα επαναλειτουργήσει 100%. Λίγη ακόμη υπομονή ζητεί από τους πολίτες ο δήμος Αθηναίων. Σφοδρή επίθεση του προέδρου της ΚΕΔΕ στη Ρένα Δούρου. Τι απαντά ο ΕΔΣΚΝΑ.

Αποπνικτική η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλους δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής, από τους τόνους σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους. Ο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου πηγαίνουν σκουπίδια από 66 δήμους, είναι κλειστός για ένατη ημέρα, λόγω ενός μεγάλου ρήγματος στο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων που μεγάλωσε πολύ, λόγω της ισχυρής βροχής που έπεσε την περασμένη Κυριακή.

Η απόφαση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ ελήφθη για λόγους ασφαλείας, καθώς το έδαφος δεν είναι συμπαγές και κινδύνευε η ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι εργασίες αντιστήριξης του χώρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Θα δούμε πότε θα ανοίξει 100% ο ΧΥΤΑ, μπήκαν τα πρώτα απορριμματοφόρα

«Μας ενδιαφέρει να γίνουν όλα με όρους ασφάλειας για τους εργαζόμενους και όσους χρησιμοποιούν το χώρο» δήλωσε στο Sputnik η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Αφροδίτη Μπιζά. Είπε επίσης πως ήδη η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί κατά πολύ, καθώς χθες και σήμερα, μπήκαν στο ΧΥΤΑ τα πρώτα απορριμματοφόρα. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για πότε θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ, ωστόσο η κ. Μπιζά εκτίμησε ότι «άμεσα θα μπορούμε να δούμε πότε θα μπορεί να παραδοθεί ολοκληρωτικά».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει και ο δήμος Αθηναίων. «Υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή εκτόνωση», είπε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας. Τόνισε ότι με μεγάλο κόπο γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί καθαρό και ευπρεπές το κέντρο της πόλης και άλλα κεντρικά σημεία, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τα νοσοκομεία και άλλους ευαίσθητους χώρους.

Δήμος Αθηναίων: Λίγη ακόμη υπομονή

Ο κ. Μπρούλιας κάλεσε μέσω του Sputnik τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, καθώς αν και η κατάσταση είναι καλύτερη θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εξομαλυνθεί πλήρως. «Ακόμη και αν ανοίξει αύριο ο ΧΥΤΑ δεν θα μπορέσουν οι δήμοι της Αττικής να απορροφήσουν όλη την ποσότητα των απορριμμάτων που είναι στους δρόμους. Και προς Θεού, να μην κατεβάζουν οι πολίτες ογκώδη αντικείμενα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια προτεραιότητα στα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή επίθεση του Γιώργου Πατούλη στη Ρένα Δούρου

Ευθύνες στον ΕΔΣΝΑ αλλά και προσωπικά στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου καταλογίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και προειδοποιεί ότι αν το πρόβλημα συνεχιστεί για ημέρες, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία. Όπως εξήγησε στο Sputnik, η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά οφείλεται στο ότι δεν έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι υποδομές για τη χρηστικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο μέλλον. «Δυστυχώς μιλάμε ακόμα για το υπερκορεσμένο κύτταρο της Φυλής το οποίο σαφέστατα είτε σήμερα είτε σε λίγους μήνες θα είναι αδύνατο να δεχθεί στερεά απόβλητα» είπε ο κ. Πατούλης.

«Ακριβώς όπως συνέβη με τη Μάνδρα που χάθηκαν ζωές, όπως ακριβώς με το Πεδίον του Άρεως, που το Central Park της πόλης σήμερα, δεν είναι πάρκο για τους πολίτες, έτσι σήμερα μιλάμε για τα σκουπίδια χωρίς εναλλακτικά σενάρια για το αύριο», είπε ο κ. Πατούλης στο Sputnik.

Η απάντηση του ΕΔΣΝΑ στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

«Κάναμε ότι μπορούσαμε και δεν μπορεί ζητήματα τέτοιου είδους να προσπαθεί κάποιος να τα αξιοποιήσει πολιτικά», απάντησε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Αφροδίτη Μπιζά. Επεσήμανε ότι το ζήτημα των απορριμμάτων δεν έχει αντιμετωπιστεί όπως έπρεπε επί χρόνια και τώρα το αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ καθώς έχει προβλέψει να γίνουν περισσότεροι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Δήμος Αθηναίων: Πρόκειται για αστοχία, κανείς δεν ήθελε να δημιουργηθεί το ρήγμα

Εκ μέρους του δήμου Αθηναίων ο κ. Μπρούλιας εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται σε αστοχία, είναι τεχνικής φύσεως και όπως είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik, «δεν έφταιγε κανείς, ούτε είχε κανείς σκοπό να δημιουργήσει ρήγμα και να διακινδυνεύσει τη ζωή των εργαζομένων στο χώρο».

Tags:
δήμος Αθηναίων, σκουπίδια, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK