22:40 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η έφεση της διδακτορικής φοιτήτριας Ηριάννας Β.Λ. που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ολοκληρώνεται σήμερα, με την εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή της ίδιας και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Ηριάννας Β.Λ., στο Εφετείο Αθηνών όπου έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί αλληλέγγυοι στη νεαρή γυναίκα που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ωστόσο, ήδη η εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή της 29χρονης και του συγκατηγορούμενού της Περικλή.

Σύμφωνα με το skai.gr η εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς με σκοπό την τέλεση αδικημάτων, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους.

Η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. έχει προκαλέσει αρκετό κοινωνικό ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο σύντροφος, και πλέον σύζυγος της Ηριάννας Β.Λ., Κωνσταντίνος, είχε προσαχθεί τον Μάρτιο του 2011 καθώς είχε φιλική σχέση με δύο άτομα που αποδείχτηκε αργότερα ότι συμμετείχαν στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο ίδιος παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ως μέλος της ΣΠΦ, ωστόσο, τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, η Ηριάννα συνελήφθη καθώς σε όπλο που βρέθηκε στην Πολυτεχνειούπολη βρέθηκε «μερικό δείγμα DNA» που ταίριαζε, σύμφωνα με το εργαστήριο της Αστυνομίας με το δείγμα που είχε δώσει οικειοθελώς η Ηριάννα δύο χρόνια νωρίτερα.

Το καλοκαίρι του 2017 η Ηριάννα καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή. 

Αντιδράσεις στην αρχική απόφαση

Η καταδίκη της διδακτορικής φοιτήτριας έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από αρκετούς φορείς.

Σε αυτούς προστέθηκε και η Διεθνής Αμνηστία η οποία σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας της Έφεσης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή εκφράζει τις «ανησυχίες» της «για δίκαιη δίκη στην υπόθεση».

Η Διεθνής Αμνηστία, μέσα από την ανακοίνωσή της, «καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έφεση της Ηριάννας θα πληροί τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο τεκμήριο της αθωότητας και στα πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων».

Tags:
Ηριάννα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK