03:03 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης

Πατούλης στο Sputnik: Ας αναλάβουν την αυτοδιοίκηση ο Σκουρλέτης και η παρέα του

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Εάν ο «Κλεισθένης» εφαρμοστεί, κανένας δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά με την αυτοδιοίκηση, διαμηνύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες ως «εμμονή και ιδεοληψία» της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική εφαρμοστούν, ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στο Sputnik, χαρακτήρισε «ιδεοληψία και εμμονή» τής κυβέρνησης την απλή αναλογική που αποτελεί και βασικότερη πρόβλεψη του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση.

«Η κυβέρνηση κάτι που δεν μπορεί να το ελέγξει, προτιμά να το καταστρέψει», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι εάν εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης», κανένας δήμαρχος δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά με την αυτοδιοίκηση. Ας την αναλάβουν, είπε, «ο κ. Σκουρλέτης και η παρέα του» και κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς «να μεταβούν στη νομοθετική εξουσία» ώστε να επανέλθει η κανονικότητα» στην Ελλάδα.

Ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν 3% για την είσοδο σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σαν παροχή οξυγόνου σε «πνιγμένο» και καλεί τους βουλευτές να καταλάβουν τι ψηφίζουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ποια προβλήματα θα φέρει η απλή αναλογική; Πέραν του ζητήματος αυτού, υπάρχουν προβλέψεις στον «Κλεισθένη» που σας βρίσκουν σύμφωνο;

Υπήρξε ένας ιδιαίτερος αυτισμός στη διαδικασία της συζήτησης που είχαμε με το υπ. Εσωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια. Οτιδήποτε εμείς αναφέραμε —είτε αυτό που ισχύει στην Ευρώπη και στην Αυτοδιοικητική Χάρτα του Κογκρέσου της Ευρώπης, είτε αυτά που αποφασίσαμε για να κάνουμε πιο αποδοτική την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση-, ουσιαστικά δεν ελήφθησαν υπόψη.

Η μεταρρύθμιση δεν υφίσταται. Αυτό που υφίσταται είναι απλώς μία διαδικασία απλής αναλογικής. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση επί της ουσίας να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αρκεί την επόμενη ημέρα να υπάρχει κυβερνησιμότητα στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που δεν εξασφαλίζεται. Η μεταρρύθμιση είναι μία απλή αναλογική χωρίς κυβερνησιμότητα· μία εμμονή, μία ιδεοληψία η οποία θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα την επόμενη μέρα στη λειτουργία των δήμων και άρα των ίδιων των δημοτών.

Υπάρχουν άλλες διατάξεις που θεωρείτε εξίσου προβληματικές;

Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες διότι όταν μιλάμε για το κεντρικό κομμάτι των 2/3 (σ.σ. του νομοσχεδίου) όπου αναφέρεται στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Γίνεται μία θηλιά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της αυτοδιοίκησης απέναντι στην τοπική ανάπτυξη και άρα της χώρας. Εμείς, το 92% της αυτοδιοίκησης, είχαμε πει ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Από τις 13 περιφερειακές ενώσεις των δήμων σε όλη την Ελλάδα, οι 11 συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να υπάρξει μία πραγματική διαλογική συζήτηση μέσα από μία τεκμηρίωση και στη βάση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι χρειάζεται η χώρα μας.

Θα επέλυε προβλήματα η καθιέρωση πλαφόν 3% για την είσοδο σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια;

Θα έλεγε κανείς ότι σε έναν πνιγμένο, του δίνεις λίγο οξυγόνο. Από το να μην υπάρχει πλαφόν και να μπαίνει ο κάθε πικραμένος και στο να υπάρχει έστω ένα πλαφόν του 3% όπως ακριβώς γίνεται στην απλή αναλογική του κοινοβουλίου, είναι μία μικρή λύση και μία διάθεση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει λιγότερο κακό. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει πραγματική κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση της χώρας.

Εάν ο «Κλεισθένης» ψηφιστεί, πώς θα αντιδράσετε;

Η αυτοδιοίκηση εφιστά την προσοχή σε κάθε κοινοβουλευτικό ότι αφενός έχει την ιστορική ευθύνη να καταλάβει τι ψηφίζει και αφετέρου να καταλάβει σε ποια θέση θα βρεθεί η αυτοδιοίκηση και η χώρα μας.

Εάν παρόλα αυτά, δεν αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, πέρα από το κομματικό τους συμφέρον, δεν προτάξουν  το εθνικό συμφέρον, τότε εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες, πόρτα-πόρτα, για την καταστροφή που επέρχεται μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο και υπεύθυνη προφανώς είναι η σημερινή κυβέρνηση. Τότε θα κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, την αλλαγή και την προσπάθεια αλλαγής αυτής της κυβέρνησης, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για να μπορέσει να έρθει σε ισορροπία η χώρα μας.

Βλέπετε, δηλαδή, να υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός της κυβέρνησης πίσω από τον «Κλεισθένη»;

Η κυβέρνηση κάτι που δεν μπορεί να το ελέγξει, προτιμά να το καταστρέψει και περί αυτού πρόκειται. Όμως εδώ μία ιδεοληψία μπαίνει μπροστά στο εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το θέμα. Εμείς, αυτό ακριβώς θα περάσουμε στην κοινωνία, σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από την αυτοδιοίκηση και από εκεί και πέρα, ο καθένας ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Πιστεύω ότι κανένας αυτοδιοικητικός σήμερα δεν πρέπει να ξανασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση εάν τελικά ισχύσει αυτή η νομολογία. Διότι θα είναι μία καταστροφή τής αυτοδιοίκησης, αλλά και γι' αυτούς που ασχολούνται.

Ο κ. Σκουρλέτης και η παρέα του ας αναλάβουν αυτοί την αυτοδιοίκηση και η δική μας πρόταξη προς κάθε έναν αυτοδιοικητικό είναι να μεταβεί στη νομοθετική εξουσία, δημιουργώντας την τάση της αποκέντρωσης των εξουσιών από ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος  που είχε αποτύχει και που δημιουργήσει την κρίση και την οικονομική αδυναμία στη χώρα μας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μέσα από τη νομοθετική εξουσία για να βρεθεί η κανονικότητα η Ελλάδα.

Σκοπεύετε στις επόμενες εκλογές να είστε υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων;

Εμένα η διάθεσή μου είναι να βοηθήσω την πρωτεύουσα της χώρας με όλες μου τις δυνάμεις. Προφανώς εάν υπάρξει η ψήφιση αυτή και δεν προταχθεί η δυνατότητα να βρεθεί μία άλλη κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί μία άλλη κανονικότητα στην αυτοδιοίκηση, τα αφήνουμε όλα ανοιχτά.

Εννοείτε δηλαδή και για θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Όλα είναι ανοιχτά για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας εκεί που πρέπει.

Σχετικά:

Διπλές κάλπες για ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση τον Μάιο;
Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν ξανά Σκουρλέτης - Πατούλης
ΑΝΕΛ: Με τις ψήφους του ΚΚΕ θα «περάσει» η απλή αναλογική από τη Βουλή
Tags:
Κλεισθένης, Κλεισθένης Ι, ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, Πάνος Σκουρλέτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK