14:40 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική (153)
0 0 0
Βρείτε μας

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Συμμετείχε και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος ζήτησε μηχανικούς και οδηγούς για τα δημοτικά οχήματα.

Έκκληση για μηχανικούς προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι αυτοψίες σε οικοσκευές, αλλά και για επιπλέον οδηγούς για τα οχήματα των δήμων, απηύθυνε ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πληγέντων, ζήτησε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που θα γίνει επίσης στη Ραφήνα, θα εξειδικευθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική και στοχευμένη η προσφορά όσων πολιτών επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται.

Για τα εκατοντάδες σπίτια που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές, η ΚΕΔΕ έθεσε αίτημα να μην κηρυχθούν αναδασωτέες εκτάσεις οι περιοχές εντός σχεδίου ή εντός οικισμών όπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 4389/16, αρ.154 παρ.11), οι νομείς ακινήτων εμβαδού μέχρι 2 στρέμματα θεωρούνται κύριοι έναντι του Δημοσίου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των δήμων με επιπλέον προσωπικό μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Με αφορμή τη νέα εθνική τραγωδία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων, αλλά και τη δημιουργία αποτελεσματικών συντονιστικών οργάνων με ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη συμπαράσταση καθώς και τους δημάρχους των όμορων περιοχών για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, με υδροφόρες και εθελοντές.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν πληγεί, υπογράμμισε πως το κέντρο υγείας της περιοχής θα είναι ανοιχτό σε 24ωρη βάση, ενώ λειτουργούν στον δήμο τηλέφωνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να μην διακόψουν τη λειτουργία τους οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για πρωτόγνωρες συνθήκες καταστροφής εντός οικιστικών ιστών έκανε ο λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α. Ευάγγελος Λέκκας, που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη εκπόνησης άμεσα επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών για οικιστικές περιοχές, περιβαλλοντικών μελετών αλλά και έρευνας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.

 

Θέμα:
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική (153)
Tags:
πυρκαγιές, φωτιά, ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, Ευάγγελος Μπουρνούς, Ραφήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK