06:45 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 60
Βρείτε μας

Από την πρώτη στιγμή εθελοντές κτηνίατροι περιθάλπουν ζώα που τραυματίστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είτε στα ιατρεία τους, είτε επί τόπου στις πυρόπληκτες περιοχές. Περιέγραψαν στο Sputnik την κατάσταση των ζώων που φρόντισαν αλλά και την συγκινητική προσπάθεια των κατοίων για να τα σώσουν.

Η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική με τους δεκάδες νεκρούς, βύθισε την Ελλάδα στο πένθος και συγκίνησε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία.

Και δεν την συγκίνησε μόνο στα λόγια, την ευαισθητοποίησε ουσιαστικά, με τους πολίτες να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των κατοίκων στο Μάτι, στη Ραφήνα και στις γύρω περιοχές. Είδαμε τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης να μαζεύονται για τους πυρόπληκτους αλλά και ανθρώπους στις ουρές, να περιμένουν υπομονετικά στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων φροντίζει αφιλοκερδώς ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές
© Φωτογραφία : Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων/Στέφανος Μπάτσας
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων φροντίζει αφιλοκερδώς ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές

Από το δικό της μετερίζι, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων και το δίκτυό της, διέθεσε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τις από την πρώτη στιγμή, για την φροντίδα των ζώων που τραυματίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Την συγκινητική κινητοποίηση των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, περιγράφει στο Sputnik η κτηνίατρος Ειρήνη Μαυράκη:

«Την επόμενη ημέρα ήταν πολύ τραγικά. Άρχισαν να μας έρχονται τα πρώτα ζώα, κάποια από αυτά είχαν πεθάνει, ήταν απανθρακωμένα. Ευτυχώς ο κόσμος κινητοποιήθηκε και για τα ζώα, όχι μόνο για τους ανθρώπους και μας φέραν πάρα πολλά», είπε η κ. Μαυράκη.

Τραυματισμένο σκυλάκι που δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική
© Φωτογραφία : facebook/Vets4Life
Τραυματισμένο σκυλάκι που δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Στην κλινική της έφτασαν έως τώρα συνολικά 55 περιστατικά. Τα 20 ακόμη νοσηλεύονται, άλλα έρχονται για θεραπείες και φεύγουν και κάποια έχουν ήδη φιλοξενούνται σε κάποιο σπίτι ή δομή.

Ακόμη και στο ζήτημα της φιλοξενίας είναι απίστευτη η ανταπόκριση του κόσμου, όπως μας είπε η κ. Μαυράκη, διατίθενται να φιλοξενήσουν τα τραυματισμένα ζώα και γενικά να προσφέρουν ότι περισσότερο μπορούν για να τα βοηθήσουν.

Αυτές τις ημέρες, κτηνίατροι της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων, βρίσκονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στις καμένες περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε όποιο τραυματισμένο ζώο έχει ανάγκη.

 

«Ξεκινήσαμε ουσιαστικά από την Τρίτη. Οργανώσαμε πρώτα το δίκτυο των κτηνιατρείων και όταν διαπιστώσαμε ότι οι κλινικές είχαν μεγάλο όγκο εργασίας, είπαμε να έρθουμε εδώ», εξήγησε στο Sputnik ο κτηνίατρος Στέφανος Μπάτσας.

Χθες η ομάδα των κτηνιάτρων περιέθαλψε πέντε ζώα τα οποία όλα έχουν τα ίδια συμπτώματα: έχουν δύσπνοια, προφανώς είναι βρώμικα από τις κάπνες και όλα έχουν καμένες πατούσες.

«Ένα συγκεκριμένο γατάκι ήρθε με αποστήματα και αναγκαστήκαμε να του κάνουμε διάνοιξη και να το ράψουμε», μας είπε ο κ. Μπάτσας.

Παράλληλα οι κτηνίατροι εντοπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας που έχουν τα ζωάκια που μπορεί να μην σχετίζονται με τις πυρκαγιές, όπως οσφυαλγία, ωτίτιδα ή παράσιτα και σε αυτή την περίπτωση τα παραπέμπουν σε ιατρεία συναδέλφων τους.

Τραυματισμένη γάτα που δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική
© Φωτογραφία : facebook/Vets4Life
Τραυματισμένη γάτα που δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Όσο… για το ποιο ζώο είναι το λιγότερο συνεργάσιμο κατά την φροντίδα του; Η απάντηση της κ. Μαυράκη δεν εκπλήσσει:

«Οι γάτες γενικά δεν είναι συνεργάσιμες. Και τώρα είναι πονεμένες δυστυχώς, οπότε είναι ακόμα χειρότερα. Χρειάζονται πολύ περισσότερη φροντίδα οι γάτες, οι σκύλοι είναι πιο συνεννοήσιμοι οι γάτες δεν το έχουν αυτό», δήλωσε η κ. Μαυράκη.

Σχετικά:

Φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Κατέληξε 73χρονος τραυματίας, στους 83 ο αριθμός των νεκρών
Η τεράστια καταστροφή από το «μάτι» του Copernicus (Εικόνες)
Ο λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη στήριξη στους πληγέντες
Ιατροδικαστής: Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι σοροί στις οικογένειες των θυμάτων
Tags:
κτηνίατροι, πυρκαγιές, ζώα, Ραφήνα, Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ανατολική Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK