10:02 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αρμόδιος της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις του Brexit συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το θύμα των πυρκαγιών κυριάρχησε στην κουβέντα.

Συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ είχε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, με το θέμα των φονικών πυρκαγιών της Αττικής να κυριαρχεί στην κουβέντα, όπως και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, που ζει στιγμές πένθους και οδύνης και ευχαρίστησε τόσο τον αρμόδιο της Κομισιόν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του Brexit, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη στάση της σε μια τόσο τραγική στιγμή για την Ελλάδα. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως «μεγάλο φίλο της Ελλάδας».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη παραμένουν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος ενώ ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πρώτα απ' όλα ότι «συμμεριζόμαστε απόλυτα τη συγκίνηση, το πένθος του ελληνικού λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα».

Ο 67χρονος Γάλλος πολιτικός θυμήθηκε μάλιστα πως τον Σεπτέμβρη του 1999, ως Επίτροπος υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική, ήταν στην Αθήνα και είδε εκ του σύνεγγυς ποιες προσπάθειες έπρεπε να καταβληθούν στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των κοινοτικών ταμείων χορήγησης αρωγής, να φανούν αλληλέγγυοι οι Ευρωπαίοι. «Πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε πάντα αλληλέγγυοι, είμαστε πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό και συμμεριζόμαστε το πένθος της Ελλάδος αυτές τις μέρες», σημείωσε. Και επισήμανε ότι σε αυτή την τραγωδία, βλέπουν όλοι ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες βασίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αποκάλυψε ότι μετά τους σεισμούς της Αθήνας το 1999 είναι εκείνος που πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι επανορθώσεις. Λαμβάνοντας δε υπόψη το μέγεθος της τραγωδίας και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι υπάρχουν συνθήκες που δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει και γι' αυτό πρέπει όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους για την αγορά μέσων όπως για παράδειγμα σκαφών καναντέρ που θα είναι από κοινού η χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.

«Η απόφαση για το Brexit είναι δική τους»

Κατά τα λοιπά, ο ΠτΔ συνεχάρη τον κ. Μπαρνιέ για τη μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit. «Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι γνωστή ευθύς εξ αρχής: μακάρι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να ξαναμελετήσει —ο χρόνος υπάρχει- την απόφασή του για το Brexit. Βεβαίως η απόφαση είναι αποκλειστικώς δική του και είναι απολύτως σεβαστή. Εφόσον, όμως, εμμείνει στην απόφασή του αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν, εγκαίρως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου και να συναφθεί Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντα ήταν μία φίλη χώρα και ξέρουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς, εφόσον επέλεξε η Μεγάλη Βρετανία να φύγει. «Θα συμφωνήσουμε αλλά θέλουμε να φύγει κυρίως με συντεταγμένο τρόπο όπως λέγεται και όχι άτακτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως αποχώρηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες. Εγώ είμαι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους και της Ελλάδας βεβαίως —εφόσον είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ελπίζουμε και πρέπει έως τον Οκτώβριο να έχουμε καταλήξει στην επίλυση όλων των προβλημάτων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας».

Σχετικά:

Φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Tags:
πυρκαγιές, πυρκαγιά, Προεδρία της Δημοκρατίας, Μισέλ Μπαρνιέ, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK