15:55 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μία αποτίμηση του πολιτικού μέλλοντος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιχειρεί να κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μετά τις φονικές πυρκαγιές και την εθνική καταστροφή.

Σε σχόλιο που φέρει τον τίτλο «Δοκιμασία», η γερμανική FAZ σημειώνει ότι «οι φυσικές καταστροφές συνιστούν δοκιμασία για τους πρωθυπουργούς, καθώς εξαιτίας τους μπορεί να αποτύχουν ή να ενισχυθούν».

Η εφημερίδα αναφέρει το παράδειγμα του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος —όπως σημειώνεται- «βάδισε προς νέα εκλογική νίκη» το 2002 μετά τις πλημμύρες του Έλβα στη Σαξονία.

«Αλλά και στην Ελλάδα οι φυσικές καταστροφές έχουν ήδη επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσεις», σημειώνει η FAZ και μεταδίδει η dw.com.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ο σεισμός της Αθήνας το 1999, με 143 θανάτους, ο οποίος «βοήθησε τον Κώστα Σημίτη να επανεκλεγεί το 2000 καθότι ο ψύχραιμος πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ενός αξιόπιστου διαχειριστή κρίσεων». Ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη, κατάφερε μεν «να επιβιώσει πολιτικά των πυρκαγιών του 2007», ωστόσο οι μεγάλες πυρκαγιές δυο χρόνια αργότερα «συνέβαλαν στην ήττα του στις εκλογές του 2009».

«Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα για τον Τσίπρα […] το ερώτημα εάν μπορεί να ενσαρκώσει το σωστό μείγμα συμπόνιας προς τους συγγενείς των θυμάτων και αποφασιστικότητας κατά την ανάλυση των λαθών. Ως προικισμένος λαϊκιστής και πραγματιστής άνθρωπος της εξουσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πώς γίνεται αυτό. Δεδομένης της ανείπωτης τραγωδίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ανακοίνωσε όμως επίσης ότι αργότερα θα διερευνηθεί το αν η συμφορά αυτή θα μπορούσε αν όχι να έχει αποφευχθεί, τουλάχιστον να είχε περιοριστεί», τονίζει η FAZ.

Ακολούθως η γερμανική εφημερίδα δίνει ορισμένα βιογραφικά στοιχεία του πρωθυπουργού και αναφέρει πως όταν ανέλαβε την εξουσία «δεν είχε ιδέα από εξωτερική πολιτική και έδειξε παντελή άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν, τονίζεται. «Ο Τσίπρας μαθαίνει γρήγορα και τα τελευταία χρόνια δεν έχουν βελτιωθεί εμφανώς μόνο τα αγγλικά του».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Ωστόσο όποιος ξεγράφει τον Τσίπρα, κάνει λάθος», τονίζεται. «Σε αντίθεση με ό,τι προέβλεψε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, ο Τσίπρας δεν αποτελεί παρένθεση της ελληνικής ιστορίας. Η διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά το 2009 είναι σαν να προσπαθείς να δαμάσεις ταύρο σε ροντέο. Κανείς δεν άντεξε μέχρι στιγμής τόσο πολύ όσο ο Τσίπρας».

Tags:
Frankfurter Allgemeine Zeitung, πυρκαγιές, φωτιά, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK