17:44 21 ΜΑΡΤΙΟY 2019
Έξοδος του Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ απο τον Άρειο Πάγο, Δεκέμβριος 2017

Έλληνες υπήκοοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Mr. Bitcoin;

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αντώνης Ρηγόπουλος
180

Σε δήλωσή του προς τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης ο Αλεξάντερ Βίνικ κάνει λόγο για πρώτη φορά για εμπλοκή ελλήνων υπηκόων στην υπόθεσή του, με τον ίδιο να δηλώνει διατεθειμένος να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές.

Μια νέα πτυχή της περίπλοκης υπόθεσής του αποκάλυψε ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και με το προσωνύμιο «Mr. Bitcoin», σε δήλωσή του που έχει  ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στη νέα δήλωσή του, που έχει περιέλθει σε γνώση του Sputnik, ο κ. Βίνικ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ως επισκέπτης, είχε εισέλθει πολλές φορές μέσω του υπολογιστή του στη διαδικτυακή πλατφόρμα BTC-e με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, η σημαντική πτυχή που προστίθεται στην περίπλοκη υπόθεση με τη συγκεκριμένη δήλωση του Βίνικ είναι ότι ο ίδιος προέβη σε αυτές τις συναλλαγές για να εξυπηρετήσει εντολές συγκεκριμένων προσώπων, «μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και Έλληνες υπηκοοι». Μάλιστα τονίζει ότι τα στοιχεία αυτών των προσώπων βρίσκονται στον υπολογιστή του, ο οποίος έχει κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές.

Ο Βίνικ δηλώνει παράλληλα ότι είναι διατεθειμένος να παράσχει περαιτέρω στοιχεία στις ελληνικές δικαστικές αρχές και συμπληρώνει ότι με την ενεργό συμμετοχή του θα είναι δυνατή η ανάλυση των δεδομένων και η διαπίστωση διευθύνσεων ατόμων που σχετίζονται με προηγούμενα εγκλήματα στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Πώς όμως επηρεάζει την εξέλιξη της υπόθεσης αυτό το, άγνωστο μέχρι στιγμής στοιχείο;

Ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ηλίας Σπυρλιάδης, μιλώντας στο Sputnik τονίζει ότι είναι ένα «πολύ σημαντικό στοιχείο που μας δείχνει ουσιαστικά όλο το παζλ». 

«Εάν βρισκόταν στην Ελλάδα, αν χρησιμοποιούσε ελληνικό υπολογιστή, αν μπήκε στην πλατφόρμα από την Ελλάδα και ήταν και Έλληνες υπήκοοι οι πελάτες της πλατφόρμας, νομίζω ότι είναι αρκετά τα στοιχεία προκειμένου να κινηθεί η ποινική δίωξη», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Σπυρλιάδης.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι είναι Έλληνες υπήκοοι γιατί θεμελιώνεται για μια ακόμη φορά, πιο σταθερά, η αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστικών αρχών. Εναπόκειται στις ελληνικές δικαστικές αρχές να πράξουν το αυτονόητο», συμπληρώνει.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρλιάδης επισήμανε την περιπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, τόσο λόγω της φύσης της, αλλά και εξ' αιτίας των διαφορετικών αιτημάτων έκδοσης που έχουν υποβληθεί στις ελληνικές αρχές. Σημείωσε πάντως ότι ο Βίνικ «επιθυμεί κατ' αρχήν να εκδοθεί στη Ρωσία και κατά δεύτερον να εξεταστεί η υπόθεσή του και στην Ελλάδα. Δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ούτε στη Γαλλία». «Θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκεται εκεί (στις ΗΠΑ), θεωρεί ότι θα είναι δυσμενής η μεταχείρησή του επειδή είναι ρώσος πολίτης και φορέας εμπιστευτικής πληροφορίας», συμπηρώνει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Χαλκιδική, ύστερα από διεθνές ένταλμα των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι «ξέπλυνε» χρηματικό ποσό ύψους 4 δις. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-e, της οποίας φέρεται να είναι διαχειριστής.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί υπέρ της έκδοσης του Βίνικ στις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, καθώς υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα από τη Ρωσία και τη Γαλλία, τα οποία επίσης έχουν γίνει δεκτά από την ελληνική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία, με δεύτερο αίτημά της που έγινε δεκτό στα τέλη του προηγούμενου μήνα από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ζητεί την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορώντας τον για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών που φέρονται να επέφεραν ζημιές ύψους 750 εκατ. ρουβλίων.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον 39χρονο για «ξέπλυμα» ύψους 130 εκατ. Ευρώ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να έχουν προέλθει από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα στο ψηφιακό νόμισμα Bitcoin. Σε ό,τι αφορά το γαλλικό αίτημα, ο κ. Σπυρλιάδης εξηγεί στο Sputnik ότι ο Βίνικ εκτιμά πως είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκδοσης αφού πρώτα εκδοθεί στη Γαλλία.

Tags:
Bitcoin, Έλληνες, Ηλίας Σπυρλιάδης, Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK