18:33 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2019
Φάρμακα σε μορφή χαπιού

Bild: Σκάνδαλο στο Βρανδεμβούργο με τα ελληνικά αντικαρκινικά φάρμακα

CC0 / frolicsomepl
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Γερμανοί καρκινοπαθείς λάμβαναν κλεμμένα και αναποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία εισάγονταν από την Ελλάδα. Σε δύσκολη θέση η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Τι ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015.

Φαρμακευτικό σκάνδαλο, με ελληνικές προεκτάσεις, έχει ξεσπάσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία, καθώς όπως διαπιστώθηκε, καρκινοπαθείς λάμβαναν κλεμμένα και αναποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία εισάγονταν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», παρά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας για τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων φαρμάκων, οι γερμανικές αρχές δεν αντέδρασαν, μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

Τα κλεμμένα φάρμακα φέρεται να παραδόθηκαν σε 11 γερμανικά κρατίδια, μέσω της εταιρείας Lunapharm, η οποία εδρεύει στο Βρανδεμβούργο. Τα συγκεκριμένα φάρμακα εκτιμάται ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της υπόθεσης των ελληνικών αντικαρκινικών φαρμάκων, η οποία αποκαλύφθηκε το 2015.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τη Bild, είχαν ενημερώσει από το 2016 τη Γερμανία για τα επίμαχα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά η τελευταία παρέλειψε να προειδοποιήσει κλινικές, γιατρούς και ασθενείς.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015, παραδέχθηκε ότι «η κριτική στις γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή, καθώς ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου».

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ασθενών, οι οποίοι κατέληξαν επειδή δεν λάμβαναν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Tags:
φάρμακα, Υπουργείο Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γερμανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK