13:45 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Αν ρωτήσει κανείς τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας τι είναι αυτό που αγάπησαν περισσότερο κατά τη διαμονή τους εδώ, θα λάβει πιθανότατα δύο απαντήσεις: Το φαγητό και η φιλοξενία.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσσότεροι επισκέπτες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους και μορφές τουρισμού για να αφαιρέσουν από πάνω τους την ταμπέλα του «τουρίστα».

Οι μέρες του all inclusive τουρισμού έχουν οριστικά παρέλθει και τη θέση του έχει πάρει η αναζήτηση της εμπειρίας και της αυθεντικότητας. Άλλωστε, λέγεται πως αυτό ακριβώς είναι και το ατού των Ελλήνων, ένας διαφορετικός ρυθμός ζωής, που έκανε αρκετούς από τους τουρίστες να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι.

Οι πλατφόρμες αλλά και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία «τουριστικών εμπειριών», πέρα από τα συνηθισμένα, αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια. Και η ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται πως δικαιώνει την ύπαρξή τους καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν μια πινελιά διαφορετικότητας στον τρόπο ξενάγησής τους.

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό εμπνευσμένο από τη συνταγή της γιαγιάς, περίπατος στις συνοικίες με τα καλύτερα γκράφιτι, γνωριμία της Αθήνας με ποδήλατο, γευσιγνωσία στην Αιόλου, καφές στους ομορφότερους κήπους της πρωτεύουσας αλλά και bar crawling στα δημοφιλέστερα αθηναϊκά στέκια, είναι μόνο λίγες από τις επιλογές που έχει κάποιος που πατάει το πόδι του για πρώτη φορά εδώ.

Ο έρωτας περνά από το στομάχι!

Οι παλιοί έλεγαν πως ο έρωτας περνά από το στομάχι. Έτσι, οι γαστριμαργικές ανησυχίες των ξένων που επισκέπτονται τη χώρα είναι οι πρώτες που απαιτούν ικανοποίηση.

Τα πιάτα του Αλέξανδρου είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν κανέναν ουρανίσκο ανικανοποίητο.

Το τραπέζι του Αλέξανδρου είναι στρωμένο και περιμένει τους καλεσμένους του
© Sputnik /
Το τραπέζι του Αλέξανδρου είναι στρωμένο και περιμένει τους καλεσμένους του

Η περίπτωσή του είναι άλλη μια ιστορία από αυτές που αποδεικνύουν πως ακόμα και οι αναποδιές στη ζωή είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους που δεν θα το βάλουν κάτω.

Η ιδέα του να διοργανώνει home dinners, ήρθε όπως συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ σοβαρού και αστείου, κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου.

Με σπουδές μαγειρικής και μπόλικη εμπειρία σε καλά εστιατόρια, θα έπρεπε τώρα να αφήσει πίσω για λόγους υγείας, τον «παλαβό» κόσμο της κουζίνας.

Αλλά η παρέα του που γνώριζε την αγάπη του για το καλό φαγητό το παρότρυνε να εγγράφει σε κάποια πλατφόρμα και να μαγειρεύει για τουρίστες στο σπίτι ενώ παράλληλα ξεκίνησε να σχεδιάζει το dining2perfection, μια δική του πρωτοβουλία για πιο πριβέ δείπνα.

Κι έτσι ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε μήνες να ξαναζεσταίνει τα τηγάνια του. Δεν συμβιβάστηκε όμως με το να προσφέρει απλό ελληνικό φαγητό. Οι σπουδές του εξάλλου, αλλά κυρίως το διαδίκτυο, όπως παραδέχεται ο ίδιος, του είχαν δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πάει τη μαγειρική του ένα βήμα παραπέρα.

Μια Not so Greek salad, με παραδοσιακές ελιές με σοκολάτα και μερικά από τα πιο καλά διαλεγμένα υλικά της ελληνικής φύσης, άνοιγε του μενού του δείπνου του Αλέξανδρου προς τους Μεξικάνους επισκέπτες του, την μέρα που τον επισκέφθηκα. Σειρά πήραν τα κάπως μη συνηθισμένα και μοντέρνα γεμιστά του. Για κυρίως: «Σoτέ καλαμάρι με αρμυρίκια, φάβα, σκόνη από λάδι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, crispy σαλάμι και κοράλλι με κάρυ» και τέλος μια παραλλαγή της περίφημης θεσσαλονικιωτικής μπουγάτσας με παγωτό κανέλα.

Η κουζίνα του Αλέξανδρου βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους
© Sputnik /
Η κουζίνα του Αλέξανδρου βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους

Ο πήχης για τον Αλέξανδρο όσον αφορά τη μαγειρική του, δε χαμηλώνει ποτέ αλλά στο συγκεκριμένο δείπνο είχε λόγους να τον θέσει ακόμα πιο ψηλά, αφού απέναντί του είχε δύο σεφ από το Μεξικό. Οι εκφράσεις, τα άδεια πιάτα και τα άκρως κολακευτικά λόγια στο τέλος απέδειξαν, ωστόσο, πως ο κόπος του είχε ανταμειφθεί.

Μια αλλιώτικη μπουγάτσα με παγωτό κανέλα
© Φωτογραφία : Αλέξανδρος Πανδής
Μια αλλιώτικη μπουγάτσα με παγωτό κανέλα
Η βραδιά όμως, είχε κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν θα έβλεπε κανείς στα περισσότερα εστιατόρια που συνήθως τις μέρες του καλοκαιριού ασφυκτιούν. Είχε κουβέντα, γέλια κι ένα συνεχές πολιτιστικό αλισβερίσι μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού.

«Για να επιλέξεις τέτοια εμπειρία, θεωρώ ότι πρέπει να είσαι ανοιχτός άνθρωπος αλλά κι εμείς έχουμε όρεξή να τους γνωρίσουμε να συζητήσουμε μαζί τους. Αυτό που λείπει από ένα εστιατόριο είναι να μπορείς να συζητήσεις με τον άλλο, να δεις τις αντιδράσεις του όταν τρώει», μου είχε πει νωρίτερα ο Αλέξανδρος και το δείπνο επιβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο τα λεγόμενά του.

Για να προσφέρεις όμως ένα τέτοιου επιπέδου φαγητό θα πρέπει να ξοδέψεις και αρκετά χρήματα στα υλικά σου. Την ίδια στιγμή ένα ποσό θα πρέπει να πάει και στην πλατφόρμα που σε φιλοξενεί. Οπότε εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί εάν αυτό είναι τελικά ένα προσοδοφόρο επάγγελμα ή μια απασχόληση.

«Προς το παρόν βγάζω περισσότερο ένα χαρτζιλίκι. Δουλεύει αλλά είναι πολύ αρχή, το κάνω 4-5 μήνες. Είναι νωρίς να βγάλουμε προγνωστικά», μου εξηγεί αλλά δείχνει αισιόδοξος.

Βόλτα στους «μυστικούς κήπους» της Αθήνας

Ο Ανδρέας από την άλλη, προσφέρει ξεναγήσεις εθελοντικά. Μάλιστα, συνεργάζεται και με το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, This Is My Athens, στο οποίο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 60 άτομα.

Σκοπός τους είναι οι επισκέπτες της Αθήνας να βιώσουν μια εμπειρία σαν να ήταν ντόπιοι. Να σημειωθεί ότι, οι περιηγήσεις δεν περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες αλλά γίνονται γύρω από συγκεκριμένες θεματικές που επιλέγει ο επισκέπτης σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του.

Οι περιηγήσεις του Ανδρέα αποκαλύπτουν στους τουρίστες μία από τις πιο γοητευτικές πτυχές της πρωτεύουσας, νεανικά μαγαζιά με δροσερούς κήπους, καλά κρυμμένους στα στενά του, κατά τα άλλα γκρίζου, κέντρου.

«Προσπαθώ να δω τις όμορφες πλευρές της πόλης, και να τις δείξω και στους ανθρώπους που επισκέπτονται την Αθήνα», μου λέει.

Τα τουρ είναι γι' αυτόν χόμπι. Web developer στο επάγγελμα, προτιμά να ξεφεύγει από την οθόνη του υπολογιστή του, κάνοντας βόλτα στην πόλη γνωρίζοντας νέους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες.

«Μου αρέσει να κάνω connect με άλλους ανθρώπους, άλλες κουλτούρες, να γνωρίζω καινούργια και ενδιαφέροντα άτομα», μου εξηγεί και μου λέει πως αναλαμβάνει περιηγήσεις τα τελευταία 4 χρόνια.

«Προσπαθώ να δω τις όμορφες πλευρές της πόλης, και να τις δείξω και στους ανθρώπους που επισκέπτονται την Αθήνα», λέει ο Ανδρέας
© Sputnik /
«Προσπαθώ να δω τις όμορφες πλευρές της πόλης, και να τις δείξω και στους ανθρώπους που επισκέπτονται την Αθήνα», λέει ο Ανδρέας
Και η ανάγκη για πολιτισμικό «πάρε-δώσε», δεν είναι μονόπλευρη. Ένα κοινό στοιχείο όλων αυτών που προτιμούν αυτό το είδος βιωματικής ξενάγησης, είναι ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να διεισδύσουν στην ελληνική κουλτούρα, όχι όμως μονοδιάστατά όπως γίνονταν παλιότερα. Ζητούν να αποκομίσουν γνώση που σχετίζεται και με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες.

Όπως, οι δύο κοπέλες από τη Σουηδία που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Ανδρέα. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στις παραλίες, τα μπαρ και το ελληνικό φαγητό. Ερωτήσεις για το πως βιώσαμε την κρίση, αν υπάρχει υπογεννητικότητα, τι σύστημα κοινωνικής πρόνοιας εφαρμόζει το ελληνικό κράτος, έπεσαν στο τραπέζι.

Στην ερώτηση, ποια μέρη είχαν επισκεφθεί στην Αθήνα δεν θα σου απαντήσουν τα τυπικά. Οι Σουηδές επισκέπτριες, που παρεμπιπτόντως βρίσκονταν για δεύτερη φορά στη χώρα μας, γνώριζαν τα Πετράλωνα, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, περιοχές που δεν αποτελούσαν ποτέ mainstream επιλογές για κάποιον που ήθελε μια γεύση από Ελλάδα.

«Ένα κοινό pattern, σε όλους όσους επιλέγουν μια τέτοια εμπειρία, είναι ότι τους αρέσει να γνωρίζουν ντόπιους γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγουν από τα τουριστικά», αναφέρει στο τέλος της συζήτησης ο Ανδρέας, επαληθεύοντας την τάση των τελευταίων ετών για αναζήτηση του αυθεντικού.

Τριγυρνώντας στα αθηναϊκά στέκια για δέκα χρόνια

Τα παιδιά του Athens Bar Crawl, είχαν μυριστεί την ανάγκη των τουριστών για το κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τα τουριστικά κλισέ, ήδη από το 2009.

Όλα ξεκίνησαν από την Πλάκα, τη νούμερο ένα περιοχή που θα βρεθεί κάποιος που επισκέπτεται την Αθήνα. Όλοι τους ρωτούσαν που μπορούν να βγουν και να περάσουν πραγματικά καλά κι έτσι ξεκίνησαν να δημιουργούν μικρά γκρουπ τουριστών, τους οποίους μυούσαν στη μυστική νυχτερινή ζωή της Αθήνας,

Σκοπός τους είναι να δείξουν στους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν το αυθεντικό, όλα εκείνα τα μέρη που θα πήγαιναν με τους φίλους τους για ποτό, και να τους χαρίσουν μια «ορίτζιναλ» εμπειρία.

Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Γκάζι, είναι η βόλτα που προτιμούν οι περισσότεροι τουρίστες αλλά η ομάδα είναι ευέλικτη προσαρμόζοντας τα «νυχτοπερπατήματά» τους στις ανάγκες των γκρουπ.

Ο Θωμάς, που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα, είχε ήδη δει την ιδέα αυτή να πετυχαίνει σε κάποια από τα ταξίδια του στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Αρέσει πολύ στους τουρίστες. Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα από τότε που ξεκινήσαμε από την Πλάκα» λέει και προσθέτει πως από τότε, και ακόμα δηλαδή, αυτός και οι συνεργάτες του δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα.

Ομολογεί, πάντως, ότι δεν είναι από τις επιχειρήσεις που ζουν αποκλειστικά το καλοκαίρι, καθώς έχει δουλειά όλο το χρόνο αλλά παραδέχεται ταυτόχρονα πως δεν είναι η κύρια ασχολία του και αποτελεί απλά ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά του.

«Δεν το κάνω κάθε μέρα, αυτό έχει να κάνει με τις κρατήσεις Συνήθως έχει τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει μια, μπορεί και καμία».

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται σε αυτό το σημείο, είναι τι αντοχές πρέπει να έχει κάποιος, ψυχικές και σωματικές, για να μπορεί να βγαίνει τόσο συχνά και να έχει να κουμαντάρει και ένα τσούρμο τουριστών που, κακά τα ψέματα, σκοπός τους είναι να πιούν.

Bar crawl στα καλύτερα μέρη του κέντρου και «custom made» βόλτες για τους απαιτητικούς
© Φωτογραφία : Facebook/Athens Bar Crawl
Bar crawl στα καλύτερα μέρη του κέντρου και «custom made» βόλτες για τους απαιτητικούς

Μου εξηγεί πως γι' αυτό υπάρχουν και τα άλλα παιδιά με τα οποία συνεργάζεται, για να υπάρχει μια εναλλαγή, έτσι ώστε να μην κουράζονται και να διατηρείται το ενδιαφέρον και συμπληρώνει: «Πρέπει να σου αρέσει από τη φύση σου για να το κάνεις αυτό».

Όσο για το αν έχει ξεφύγει ποτέ η κατάσταση λόγω αλκοόλ, η απάντηση του με εντυπωσιάζει και αποδεικνύει ότι με το σωστό χειρισμό όλα είναι δυνατά.

«Προσπαθώ να είναι πάντα ο κόσμος μες τα όρια, αν και δεν έχει χρειαστεί ποτέ να επέμβω, να πω ‘'μην πίνεις''».

Στην ερώτηση μου αν φαντάζεται να κάνει το ίδιο σε δέκα χρόνια, μου λέει πως δε μπορεί να ξέρει αλλά αν κρίνω από τη μέχρι στιγμής επιτυχία του εγχειρήματος, δεν είναι καθόλου απίθανο. 

Σχετικά:

Αλλεπάλληλα ρεκόρ «σπάει» και φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα
Καμίνης στο BBC: Ασφαλές για τους τουρίστες το κέντρο της Αθήνας
Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα δίνουν για μια βίλα
Tags:
εμπειρίες, Τουρισμός, Ελλάδα, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK