08:04 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Δεν συνδέει την αντικατάταση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα με την ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στο Sputnik.

Η επερχόμενη αντικατάσταση του Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα δεν είναι μια εχθρική κίνηση ενάντια στη Ρωσία και δεν συνδέεται με τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στο Sputnik.

Στις 10 Αυγούστου πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν στο Sputnik ότι η Αθήνα είχε αποφασίσει να ανακαλέσει τον πρέσβη στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά.

Ο διπλωμάτης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, ενώ νέος πρέσβης θα σταλεί στη Μόσχα, ωστόσο είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, σύμφωνα με πηγές.

«Ο πρέσβης στη Ρωσία δεν ανακαλείται. Υπάρχουν σχέδια αντικατάτασής του. Αν ο πρέσβης ανακαλείτο, το υπουργείο Εξωτερικών θα είχε ήδη αποστείλει σχετικό σημείωμα και το πρέσβης θα είχε ήδη φύγει», ανέφερε η πηγή.

Όπως εξήγησε η διαρροή εσωτερικού εγγράφου συνέπεσε με την ανακοίνωση του υπουργείο για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ωστόσο δεν σχετίζονταν.

«Ήταν ένα γράμμα για εσωτερική χρήση, για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν περίμενε ότι θα διαρρεύσει», δήλωσε η πηγή.

Σημείωσε ότι η απόφαση αντικατάτασης του πρέσβη στη Ρωσία έχει εγκριθεί ακόμα, συνάντηση εργασίας για την εξέταση των προτάσεων για πρεσβευτές θα γίνει πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.

«Το πιο άμεσο συμβούλιο θα γίνει, πιθανότατα, τον Σεπτέμβριο. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους πρέσβεις, συμπεριλαμβανομένου και του πρέσβη στη Ρωσία» πρόσθεσε η πηγή.

Στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα ληφθεί η απόφαση για το πότε θα αναχωρήσει από τη Μόσχα ο Φρυγανάς.

«Έτσι είναι πιθανό ότι η αναχώρηση θα καθυστερήσει έως τον Μάρτιο, όταν η περίοδος του Φρυγανά στη Μόσχα θα λήξει», πρόσθεσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο αξιωματούχων της Μόσχας, κατηγορώντας τους ότι παρενέβησαν σε θέματα ασφαλείας και ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους, με τη Ρωσία να αρνείται τις κατηγορίες.

Σχετικά:

Η Αθήνα ανακαλεί τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα
Οι εξελίξεις με την απέλαση των ρώσων διπλωματών
Tags:
έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρέας Φρυγανάς, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK