15:17 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, έμειναν φυλακισμένοι για 5,5 μήνες σε υψίστης ασφαλείας φυλακές της Τουρκίας, χωρίς ποτέ να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι αλλεπάλληλες απορρίψεις αιτημάτων απελευθέρωσής τους και η συγκινητική τους επιστροφή στην Ελλάδα.

Ανακούφιση και χαρά σε όλη τη χώρα έφερε η αιφνιδιαστική είδηση της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη από την Τουρκία, μετά από 167 ημέρες κράτησης στις υψίστης ασφαλείας τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Γιατί όμως τερματίστηκε τώρα η περιπέτεια των δυο στρατιωτικών;

Το «κλειδί» για την αποκωδικοποίηση των κινήσεων της Άγκυρας, βρίσκεται πρώτα και κύρια στις δυσμενείς εξελίξεις στην τουρκική οικονομία αλλά και στη σύγκρουση Τουρκίας — ΗΠΑ με αιχμή την υπόθεση της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Διεθνολόγοι που μίλησαν στο Sputnik εξήγησαν ότι κλειδί για την με την απόφαση αυτή, ο Ερντογάν επιχειρεί να σηματοδοτήσει «στροφή» προς την Ευρώπη, προκειμένου να εξισορροπήσει την κόντρα με τις ΗΠΑ.

Το ιστορικό της περιπέτειας των Μητρετώδη — Κούκλατζη

Η περιπέτεια των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ξεκίνησε την 1 Μαρτίου του 2018.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί περιπολούσαν στα σύνορα Ελλάδας — Τουρκίας στις Καστανιές Έβρου, όπου επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, όπου και συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς. Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν αμέσως σε υψηλό επίπεδο για την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα, έπεσαν στο κενό.

Οι δυο στρατιωτικοί, μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και προφυλακίστηκαν ενώ οι τουρκικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Τουρκικά ΜΜΕ, ενώ δεν τους έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες δημιουργούν κλίμα ότι θα τους ασκηθούν διώξεις για κατασκοπεία με βάση τα ευρήματα στα κινητά τους.

Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη — Κούκλατζη, εκδόθηκε και επίσημα διαταγή για την προσωρινή τους κράτηση και οι δικηγόροι τους κατέθεσαν το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης το οποίο απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σε αυτό το μοτίβο, η τουρκική δικαιοσύνη συνέχισε να απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Έτσι για 4,5 μήνες έμειναν στις φυλακές τις Αδριανούπολης χωρίς ποτέ να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Την άμεση αποφυλάκιση των δυο ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου. Ο Ερντογάν είχε προσπαθήσει να συνδέσει την υπόθεση των δυο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που δεν δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «υπάρχουν πλέον περισσότερες ελπίδες» για την απελευθέρωση των Μητρετώδη — Κούκλατζη. Παράλληλα, η Αθήνα ανέδειξε το ζήτημα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και άλλα διεθνή φόρα, αποσπώντας δηλώσεις στήριξης στο αίτημα για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Φτάνοντας στην 14η Αυγούστου και με την Τουρκία να βυθίζεται στην οικονομική κρίση, έγινε γνωστή η είδηση της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μετά από ιατρικές εξετάσεις ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο όπου επιβιβάστηκαν στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος και επαναπατρίστηκαν σε κλίμα συγκίνησης στην Ελλάδα.

Σχετικά:

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Οι έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
Tags:
φυλακές Αδριανούπολης, Έλληνες στρατιωτικοί, Σύνοδος ΝΑΤΟ, Δημήτρης Κούκλατζης, Άγγελος Μητρετώδης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας, Αδριανούπολη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK