09:19 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κλάους Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μια ημέρα πριν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνει μια αναδρομή στην ελληνική κρίση και παρουσιάζει τις αδυναμίες που είχε η χώρα στο παρελθόν, αλλά και την προοπτική που ανοίγεται μπροστά της.

Τον τρόπο με τον οποίο έζησε ο ίδιος την οικονομική κρίση στην Ελλάδα περιγράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη νύχτα της 13ης Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωζώνης το πακέτο στήριξης.

«Θυμάμαι την ανακούφισή μου όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν στις 19 Αυγούστου 2015 και που επέτρεψε στη χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση και να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Είχαμε μόλις αποφύγει ένα «Grexit», για το οποίο πάντα προειδοποιούσα ότι θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Δεν εξεπλάγην το 2009

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνε μάλιστα ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε τελικά η Ελλάδα ήταν γνωστά στους ίδιους από νωρίτερα. 

«Δυστυχώς, δεν εξεπλάγην όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με υπαρξιακά προβλήματα στο τέλος του 2009. Θυμάμαι έντονα τα πολύχρωμα γραφήματα του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ που μας παρουσίαζε τακτικά στις συνεδριάσεις του Eurogroup, μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτά έδειχναν ότι από το 1999 οι μισθοί αλλά και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ και ότι το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητά της, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέστη μη βιώσιμο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, στο άρθρο του σημειώνει ότι «με το ελληνικό πρόγραμμα αναπτύξαμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων που διαφέρει από αυτό του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα για περίοδο 10 ετών, με επιτόκια περίπου 4%».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία». «Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, η Ελλάδα έλαβε μια απαράμιλλη στήριξη από τους εταίρους της στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012 μείωσε το χρέος της Ελλάδας προς ιδιώτες επενδυτές περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Ηταν το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε συγκεκριμένα.

Μιλώντας για το 2015 ο ΔΣ του ESM τονίζει ότι «η διοίκηση της χώρας και η ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στα προγράμματα προσαρμογής ήταν πολύ πιο αδύναμες. Τέλος, η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015». «Το κόστος γι’ αυτό το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ», συμπληρώνει.

Είμαι σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μια ημέρα πριν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, εμφανίζεται πάντως πολύ αισιόδοξος. «Καθώς η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, είμαι σίγουρος για το μέλλον της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, εφόσον συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ανοίγει την οικονομία της. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», σημειώνει.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστές» και τόνισε ότι τον διαβεβαίωσαν «ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος».

«Ο ΕΜΣ θα είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται. Επιθυμούμε η χώρα να είναι επιτυχημένη, όχι μόνο επειδή θέλουμε έναν ισχυρό εταίρο, αλλά και γιατί ευελπιστούμε να αποπληρωθούν τα δάνειά μας. Ο ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα μέχρι την πλήρη αποπληρωμή και του τελευταίου δανείου. Ολοι οι εταίροι της Ευρωζώνης στέκονται δίπλα στους Ελληνες», καταλήγει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος» εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα. 

Tags:
ελληνική οικονομία, έξοδος από το μνημόνιο, ελληνική κρίση, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK