13:40 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 80
Βρείτε μας

Από το Καστελόριζο και το πρώτο Μνημόνιο μέχρι τη χρονιά - ορόσημο του 2015 και την πρώτη ημέρα της μεταμνημονιακής εποχής: Τα σημαντικότερα γεγονότα και οι ημερομηνίες - κλειδιά της οκταετούς περιόδου των Μνημονιών στην Ελλάδα.

Μάιος του 2010. Η Ελλάδα υπογράφει το πρώτο Μνημόνιο. Οκτώ χρόνια μετά και έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για την εποχή των μνημονίων. Πέντε διαφορετικοί πρωθυπουργοί καθοδήγησαν την Ελλάδα στην πορεία της διαμέσου της μνημονιακής «οδού» που σήμανε λιτότητα, διαδηλώσεις, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και «καταιγισμό» εξελίξεων.

Ήδη από το 2009, τα σημάδια της κρίσης χρέους ήταν εμφανή. Η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν πολύ υψηλότερο από τους προηγούμενους υπολογισμούς κλόνισε την εμπιστοσύνη των αγορών, με την Ελλάδα να βρίσκεται τότε ενώπιον του κινδύνου στάσης πληρωμών. Οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται και στην απόφαση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Standard & Poor's και Moody's να υποβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο, υπό τον φόβο ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αδυνατώντας να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, η Ελλάδα αποφασίζει να προσφύγει στη διεθνή βοήθεια.

Καστελόριζο, 23 Απριλίου 2010.

Μία ημέρα που έμεινε στην ιστορία. Ήταν η ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε, με διάγγελμα από το Καστελόριζο, την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης — σηματοδοτώντας επί της ουσίας την αρχή της οκταετούς μνημονιακής εποχής που ακολούθησε στην Ελλάδα.

Ήδη, άλλωστε, από τις αρχές του 2010 άρχισαν οι πιέσεις από τους ξένους ηγέτες προς τον Γ. Παπανδρέου για τη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ξεκινήσει, εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, την εφαρμογή της λιτότητας που έμελλε να διαρκέσει για τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν.

Μάιος 2010. Πρώτο Μνημόνιο.

Στις 2 Μαΐου του 2010, οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκριναν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας.

Η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων ώθησε τους πολίτες στους δρόμους, σε μια διαδήλωση που κατέληξε σε τραγωδία. Στις 5 Μαΐου, τρεις άνθρωποι — μεταξύ των οποίων και μία έγκυος — έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο της τράπεζας Marfin στη Σταδίου, εν μέσω σφοδρών επεισοδίων.

Εικόνες από τη Σταδίου, μετά από τον θάνατο των τριών ανθρώπων.
© AP Photo / Thanassis Stavrakis
Εικόνες από τη Σταδίου, μετά από τον θάνατο των τριών ανθρώπων.

Την επομένη, 6 Μαΐου, το μνημόνιο υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

2011. Η χρονιά των «Αγανακτισμένων», του «χαρατσιού» και του δημοψηφίσματος που δεν έγινε.

Ήταν η χρονιά που οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι οργανώνονταν κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, καταλάμβαναν την πλατεία του Συντάγματος και άλλες κεντρικές πόλεις της χώρας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ήταν η χρονιά που εισήχθη ως «έκτακτο» το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ (επί κυβέρνησης Παπανδρέου ήλθε με το όνομα «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» ή «ΕΕΤΗΔΕ» που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων», τον σημερινό «ΕΝΦΙΑ»).

Και ήταν και η χρονιά που ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε (τον Οκτώβριο) δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, φέροντας τους Ευρωπαίους ηγέτες προ εκπλήξεως και προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέσυρε την πρότασή του, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και στη συνέχεια, σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Φεβρουάριος 2012. Γεννιέται το «Grexit».

Εκείνη την εποχή, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βρισκόταν έντονα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με τους οικονομολόγους της Citigroup να εισάγουν για πρώτη φορά τον όρο «Grexit», ο οποίος μετέπειτα καθιερώθηκε.

Μάρτιος 2012. Δεύτερο Μνημόνιο.

Στις 13 Μαρτίου του 2012, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ συμφωνούν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Τον μήνα εκείνο, ολοκληρώθηκε και το PSI, η αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα — με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών που κατείχαν ελληνικά ομόλογα στη διαδικασία «κουρέματος» (η ονομαστική αξία των ομολόγων μειώθηκε κατά 53,5%) να ξεπερνά το 95%.

Την ίδια χρονιά, τον Μάιο, και αφού δεν προκύπτει κυβέρνηση από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας και οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Έναν μήνα μετά, δημιουργείται η κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2013, η ΔΗΜΑΡ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ — απόφαση που συνοδεύτηκε από «καταιγισμό» αντιδράσεων στο εσωτερικό (με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ), αλλά και στο εξωτερικό (με ξένα μέσα να καταδικάζουν το γεγονός).

10 Απριλίου 2014. Το 5ετές ομόλογο.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2014, η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2010, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 3 δισ. ευρώ.

25 Ιανουαρίου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές.

Η αποτυχία εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014 οδηγεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ που εν συνεχεία θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι κρίσιμη, με τις ελληνικές Αρχές να διεξάγουν σειρά διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που καταλήγουν επανειλημμένα όμως σε αδιέξοδο.

27 Ιουνίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε ένα ακόμη διάγγελμα που έμεινε στην ιστορία (μετά από εκείνο του Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις πρώτες του ώρες του Σαββάτου της 27ης Ιουνίου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»)».

Οι ξένοι ηγέτες, πάντως, κατέστησαν σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ερμηνευόταν ως ψήφος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το Grexit έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

28 Ιουνίου 2015. Capital Controls.

Το διάγγελμα του Τσίπρα δημιούργησε πανικό και ουρές πολιτών έξω από τα ATMs των τραπεζών που μαζικά έσπευδαν να βγάλουν τα χρήματά τους. Τότε, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.

 • Πολίτες σχηματίζουν ουρές μπροστά απο Αυτόματα Μηχανήματα Ανάλυψης τραπεζών, μετά απο την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου.
  Πολίτες σχηματίζουν ουρές μπροστά απο Αυτόματα Μηχανήματα Ανάλυψης τραπεζών, μετά απο την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου.
  © Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
 • Εικόνες από τις ουρές στα ATMs των τραπεζών το 2015.
  Εικόνες από τις ουρές στα ATMs των τραπεζών το 2015.
  © Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
 • Συνταξιούχοι κάνουν ουρές έξω από κατάστημα της Εθνικής Τράπεζα στην πλατεία Κοτζιά για να πάρουν τις συντάξεις τους , στην Αθήνα, 9 Ιουλίου, 2015.
  Συνταξιούχοι κάνουν ουρές έξω από κατάστημα της Εθνικής Τράπεζα στην πλατεία Κοτζιά για να πάρουν τις συντάξεις τους , στην Αθήνα, 9 Ιουλίου, 2015.
  © Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
1 / 3
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
Πολίτες σχηματίζουν ουρές μπροστά απο Αυτόματα Μηχανήματα Ανάλυψης τραπεζών, μετά απο την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου.

30 Ιουνίου 2015. Λήγει το πρόγραμμα διάσωσης.

Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα έληξε χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για περαιτέρω επέκταση.

5 Ιουλίου 2015. Το Δημοψήφισμα.

Οι πολίτες προσφεύγουν στις κάλπες και με ποσοστό πάνω από 61% καταψηφίζουν τη συμφωνία.

Υποστηρικτές του «Όχι» πανηγυρίζουν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
© AP Photo / Emilio Morenatti
Υποστηρικτές του «Όχι» πανηγυρίζουν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

12-13 Ιουλίου 2015. Συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο.

Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε περισσότερες από 17 ώρες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ήδη παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών και τη θέση του είχε αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

20 Σεπτεμβρίου 2015. Επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές, σχηματίζοντας κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

25 Ιουλίου 2017. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μετά από τρία χρόνια.

Η Ελλάδα προχωράει στη δεύτερη έκδοση (5ετούς) ομολόγου μετά το 2010, αντλώντας 3 δισ. ευρώ.

22 Ιουνίου 2018. Το τελευταίο κρίσιμο Eurogroup για τη μνημονιακή Ελλάδα.

Η απόφαση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανοίγει την πόρτα για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

20 Αυγούστου 2018. Και επίσημα εκτός μνημονίου η Ελλάδα.

Ο ESM ανακοίνωσε την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των μνημονίων για την Ελλάδα. Το τι μέλλει γενέσθαι στη μεταμνημονιακή εποχή μένει να φανεί.

Tags:
ημερομηνίες, έξοδος από το μνημόνιο, λιτότητα, δημοψήφισμα, Grexit, μνημόνιο, capital controls, Έλλειμμα, Χρέος, Οικονομική κρίση, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK