05:54 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, τον πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, χορήγησε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την Τρίτη.

Ο Τούρκος πιλότος, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι,, είναι ο πρώτος από τους οκτώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβεί σε άλλο κράτος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε που ζητούσε την ακύρωση του ασύλου που είχε χορηγηθεί στον Οζκαϊνακτσι.

Στην απόφασή του το ΣτΕ, επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.

«Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Ο Οζκαϊνακτσι, με τους υπολοίπους 7 αξιωματικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος, ενώ ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα

Η συνεδρίαση για τη δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού.

Σχετικά:

Άσυλο και σε τρίτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
Τούρκος πρώην υπουργός: Πιάστε από τα αυτιά τους αξιωματικούς και στείλτε τους πίσω
Η Άγκυρα απειλεί για τους 8 αξιωματικούς: «Θα τους πακετάρουμε και θα τους φέρουμε πίσω»
Tags:
οχτώ τούρκοι αξιωματικοί, άσυλο, ΣτΕ, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK