10:24 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Εγκεμέν Μπαγίς συνεργάτης του Τούρκου προέδρου και πρώην υπουργός

Συνεργάτης Ερντογάν: Δηλητηριώδης η απόφαση για άσυλο στους 8 από την ελληνική δικαιοσύνη

© AP Photo / Yves Logghe
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, είπε ότι η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών έστειλε ένα σαφές μήνυμα φιλίας στον ελληνικό λαό. Επέμεινε στις προκλητικές τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Επίθεση κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, εξαπέλυσε ο Εγκεμέν Μπαγίς, στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση να χορηγηθεί άσυλο και ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα σε οκτώ «Γκιουλενιστές τρομοκράτες», είναι δηλητηριώδης και καταστρέφει τα κίνητρα όσων αισιοδοξούν και στις δύο πλευρές».

«Δεν κρίνουμε την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, κανένα έγκλημα δεν θα έπρεπε μείνει ατιμώρητο. Πρόκειται για μια παγκόσμια αρχή του δικαίου», είπε ο κ. Μπαγίς.

Ερωτηθείς για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μπαγίς τονίζει ότι «ο λαός της Τουρκίας, από τον κάθε απλό πολίτη μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα φιλίας στον ελληνικό λαό. Ήταν μια απόφαση βασισμένη στη γενναιοδωρία, την ανθρωπιά και την πολιτική κρίση: ένα σαφές μήνυμα για το πώς οι Τούρκοι βλέπουν τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών».

Για τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, ο Τούρκος αξιωματούχος, Μπαγίς επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις ότι «το ζήτημα αυτό είναι μέρος των αντιπαραθέσεων στο Αιγαίο. Λόγω των διαφορετικών μας θέσεων, προσδιορίζουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό που εσείς ορίζετε ως παραβίαση του εναέριου χώρου συνιστά απλώς μια πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο. Η Τουρκία εδώ δεν ενεργεί με πρόθεση να προκαλέσει την Ελλάδα, αλλά με σκοπό να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της βάσει του διεθνούς δικαίου. Ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουμε υποχρεώσεις να προστατεύουμε και να προφυλάσσουμε ο ένας τον άλλον».

Για την προκλητική συνέχιση του λεγόμενου casus belli από την Τουρκία, ο Εγκεμέν Μπαγίς πρότεινε να συγκροτηθεί κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή Ελλάδας — Τουρκίας για να εργαστεί σε αυτό το θέμα.

«Ο Πρόεδρος μας το έχει τονίσει πολλές φορές αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση στις διαφορές στο Αιγαίο ως σύνολο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ο συνεργάτης του Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί νησιά, νησίδες ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά που παραχωρήθηκαν αδιαμφισβήτητα στην Ελλάδα «από διεθνώς έγκυρα όργανα» αλλά ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά, νησίδες και γεωγραφικοί σχηματισμοί στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν δόθηκε αδιαμφισβήτητα στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Και αυτό το θέμα είναι ένα από τα εμπόδια προτού επιτύχουμε μια διευθέτηση όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».

Σχετικά:

Άσυλο και σε τρίτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
Τούρκος πρώην υπουργός: Πιάστε από τα αυτιά τους αξιωματικούς και στείλτε τους πίσω
Η Άγκυρα απειλεί για τους 8 αξιωματικούς: «Θα τους πακετάρουμε και θα τους φέρουμε πίσω»
Tags:
εναέριος χώρος, άσυλο, Έλληνες στρατιωτικοί, Δικαιοσύνη, οχτώ τούρκοι αξιωματικοί, ΝΑΤΟ, Εγκεμέν Μπαγίς, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αιγαίο, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK