ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέταξε τον άμεσο έλεγχο των ιατρικών γνωματεύσεων που πιστοποιούν την αναπηρία άνω του 65% λόγω της οποίας αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της Energa.

Τον άμεσο έλεγχο των ιατρικών γνωματεύσεων με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία του Αριστείδη Φλώρου διέταξε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ο Αριστείδης (Άρης) Φλώρος, ένας από τους καταδικασμένους για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa — Hellas Power, αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας καθώς διαγνώστηκε με ποσοστό αναπηρίας άνω του 65%.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέταξε ακόμη τον έλεγχο γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, τον έλεγχο συνταγογράφησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), την έναρξη διαδικασιών επιθεώρησης και ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς και την υποβολή των πορισμάτων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας για την ίδια υπόθεση, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν, «ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα», είχε δηλώσει ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όπως είπε, «η απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου ανήκει στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών, του συμβουλίου πλημμελειοδικών που έκρινε το θέμα. Δεν είναι απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που, από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος, για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ελήφθη υπόψη από το ΚΕΠΑ το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου. Αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι ένας φυλακισμένος, είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, αλλά δεν είναι λογικό, όπως είπε, να αποφυλακίζονται όλοι.

«Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης, για να πάρει αναπηρία. Ο φυλακισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά τη γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος», είπε και πρόσθεσε πως «είναι πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο».

Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση. Δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ' εντολή υπουργών».

Tags:
αναπηρία, γνωμάτευση, αποφυλάκιση, ΕΦΚΑ, Τάσος Πετρόπουλος, Αριστείδης Φλώρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK