17:01 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Κατεδάφιση σπιτιών στο Κόκκινο Λιμανάκι που κάηκαν από τη φονική πυρκαγιά στην Αττική

Τα ποσά και τα κριτήρια για την επιδότηση ενοικίου σε πυρόπληκτους

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση όσων διατηρούσαν μόνιμη και κύρια κατοικία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου και κρίθηκαν είτε προσωρινά ακατάλληλες για χρήση, είτε κατεδαφιστέες.

Τα κριτήρια και το ύψος της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης όσων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε μόνιμη και κύρια κατοικία περιλαμβάνει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3654/27-8-2018 και αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, επιδοτούνται οι πληγέντες, των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους και οι οποίοι θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν σε κατοικία εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίριο, εφόσον δε διαθέτουν κενή ή δευτερεύουσα κατοικία σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από την πυρόπληκτη κατοικία τους, που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Η επιδότηση για μεν τους ιδιοκτήτες, που διέμεναν στις κατοικίες που υπέστησαν βλάβες, χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό διάστημα τα δύο χρόνια, για δε τους ενοικιαστές των κατοικιών που υπέστησαν βλάβες, για έξι μήνες.

Αναλυτικά επιδοτούνται οι πληγέντες ως εξής:

— Μεμονωμένα άτομα με 300 ευρώ το μήνα
— Οικογένεια Δύο ατόμων με 350 ευρώ το μήνα
— Οικογένεια Τριών ατόμων με 400 ευρώ το μήνα
— Οικογένεια Τεσσάρων ατόμων με 450 ευρώ το μήνα
— Οικογένεια Άνω των τεσσάρων ατόμων με 500 ευρώ το μήνα

Για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ο αριθμός των μελών της οικογένειας, για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης, προσαυξάνεται κατά ένα μέλος.

Η επιδότηση χορηγείται ανά τρίμηνο. Η επιδότηση του πρώτου τριμήνου θα χορηγηθεί αμέσως μετά την έκδοση Απόφασης Δικαιούχου της εν λόγω επιδότησης.

Δεν απαιτείται από μέρους του δικαιούχου η προσκόμιση στοιχείων, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως συνημμένα της αίτησης του δικαιούχου για τη διαδικασία χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος του άρθρου 1 της από 26ης Ιουλίου 2018 ΠΝΠ (Α΄ 138).

Ορίζεται προθεσμία έξι μηνών, ήτοι μέχρι τις 27-02-2018, για την υποβολή αίτησης στους αρμόδιους Τ.Α.Ε.Φ.Κ. και συγκεκριμένα:

— στον ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής καταθέτουν οι πληγέντες των περιοχών Ανατολικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών
— στον ΤΑΕΦΚ Δυτικής Αττικής καταθέτουν οι πληγέντες των περιοχών Δυτικής Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων στους ΤΑΕΦΚ θα γίνεται στους χώρους όπου έχουν γίνει και οι υποβολές των αιτήσεων για το εφάπαξ επίδομα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Tags:
πυρόπληκτοι, πυρκαγιές, Μάτι, Ανατολική Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK