13:54 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας 13 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Δείτε αναλυτικά τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης.

Σε αρκετές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εντάσσοντας 13 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ρόλο στην κυβέρνηση είναι τα εξής: Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, Στάθης Γιαννακίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Καλογήρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Γιώργος Δημαράς, Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και τέλος ο Ακρίτας Καϊδατζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Δείτε αναλυτικά τις κυβερνητικές θέσεις που αναλαμβάνουν:

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Εσωτερικών

Κατερίνα Νοτοπούλου, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στάθης Γιαννακίδης, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Παναγιώτης Ρήγας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών

Μιχάλης Καλογήρου, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού

Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ολυμπία Τελιγιορίδου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακρίτας Καϊδατζής, νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης

Τα βιογραφικά των νέων προσώπων της κυβέρνησης

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Μεσσηνία. Είναι δικηγόρος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Είχε ενεργό ρόλο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 2009, αναλαμβάνοντας υπουργός Υγείας (2009-2010), αν. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012). Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10/2/2012 γιατί διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Νοεμβρίου 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λόγω διαφωνίας της με τα νέα μέτρα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ξεκίνησε να εργάζεται, το 1986, ως επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στα επόμενα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων (1989-1991) και στη Σοσιαλιστική Διεθνή (1990-1992). Από το 1991 έως το 1995 εργάστηκε ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1995-1999).

Σταύρος Αραχωβίτης

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, γεννήθηκε το 1972 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας. Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012.

Ήταν συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχει σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάσθηκε επίσης επίσης ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία — τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Μυρσίνη Ζορμπά

Η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2000-2004), σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993) και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999).

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια και μεταφράστρια βιβλίων, ενώ δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής, ενώ έχει συγγράψει και πολλά βιβλία.

Μιχάλης Καλογήρου

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ήταν μέχρι σήμερα επικεφαλής της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος. Παράλληλα, είχε συνδράμει και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο κ. Καλογήρου σπούδασε και εργάστηκε στην Ιταλία πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, όπου και συνεργάστηκε αρχικώς με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη, καθώς και στην ομάδα του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους Ναζί.

Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας στη δικηγορική εταιρεία του Σωτήρη Φέλιου, με δραστηριοποίηση στο Δίκαιο των ΜΜΕ.

Κατερίνα Παπακώστα

H υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός Υγείας σε κυβέρνησης της ΝΔ.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 δεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ  με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Ιούλιο του 2018 η Κατερίνα Παπακώστα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (Ν.Ε.Ο.). Σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα κόμμα που τοποθετείται στην κοινωνική κεντροδεξιά και έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα.

Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών. Είναι δικηγόρος, σε σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο.

Στάθης Γιαννακίδης

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, γεννήθηκε το 1985 στην Καβάλα και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015.

Είναι οικονομολόγος και διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, γεννήθηκε το 1988 και είχε διατελέσει προϊσταμένη του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη από όπου και κατάγεται.

Με σπουδές ψυχολογίας και μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, η κ. Νοτοπούλου έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Πάνος Ρήγας

Ο Πάνος Ρήγας έφυγε από τη θέση του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, ενώ είχε και πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Εντάχθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ και υπήρξε μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του ενώ υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το Ιδρυτικό Συνέδριο. Έχει διατελέσει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου. 

Γιώργος Δημαράς

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλοντος, Γιώργος Δημαράς, υπήρξε μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, με τους οποίους εξελέγη ευρωβουλευτής.

Γεννήθηκε το 1946 στο Μεσολόγγι και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Είναι Πολιτικός Μηχανικός, ενώ παρακολούθησε και οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ.

Στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μεταδικτατορικά ενεργοποιήθηκε μέσα από την Αριστερά και την Οικολογία, και αγωνίστηκε για ζητήματα δημοκρατίας, παιδείας, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος.

Υπήρξε συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τη δημιουργία των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος της επιτροπής εκλογικού προγράμματος, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε Βουλευτής στη Β' περιφέρεια Αθηνών.

Μάρκος Μπόλαρης

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης, υπήρξε για χρόνια βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το διάστημα 2009-2010 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε υφυπουργός Υγείας, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά και έμεινε ανεξάρτητος βουλευτής.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εκλέχτηκε βουλευτής, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016) στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καστοριάς με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Κτηνίατρος στο επάγγελμα, η κ. Τελιγιορίδου ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Το 1998 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Tags:
Κυβέρνηση, Μαξίμου, Μάρκος Μπόλαρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK