09:52 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Έφη Αχτσιόγλου

Επεκτείνονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε τουρισμό, ναυτιλία και τράπεζες

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου περισσότεροι από 77.000 εργαζόμενοι θα καλυφθούν από την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Οι πρώτες επεκτάσεις των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που θα γίνει σήμερα.

Οι κλαδικές συμβάσεις αναμένεται να επεκταθούν σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να επωφεληθούν, βλέποντας αύξηση στις αποδοχές τους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. 

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης:

— Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τελειώνει η σύγκριση των στοιχείων με αυτά της ΕΡΓΑΝΗΣ, για να πιστοποιηθεί το 50%+1.

— Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ιδιομορφία εκεί είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζομένων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.

— Τέλος, υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές εταιρείες, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, και η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ, είχε δηλώσει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν ξανά τη δυνατότητα και τα εργαλεία, να διεκδικήσουν και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, που θα βελτιώνουν τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουμε ήδη τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προκειμένου με απόφασή μου να επεκταθούν, να κηρυχτούν δηλαδή γενικώς υποχρεωτικές».

Σύμφωνα με την υπουργό η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στον τουρισμό, τις τράπεζες και τη ναυτιλία θα καλύψει συνολικά περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους.

Tags:
ναυτιλία, τράπεζες, τουρισμός, συλλογικές συμβάσεις, Έφη Αχτσιόγλου, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK