01:52 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
102
Βρείτε μας

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.

Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα υποστηρίξουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, επειδή όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα ιστορικά σταυροδρόμια, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, αισιόδοξος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, θα αποδεχθούν, από ιστορικής άποψης, ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, γιταί θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο IBNA και όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης, το 2018, μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, καθώς στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (Bόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, ενώ όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα του, σκέφτεται κάτι άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντιμιτρόφ: Θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

«Γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος. Ακόμη, όπως ανέφερε, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και αυτό αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία. 

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK