12:32 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι φιλόλογοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση της κατάργησης των Λατινικών και της υποβάθμισης των αρχαίων ελληνικών θα αποκόψη την εκπαίδευση από ιστορικούς δεσμούς με τον ανεκτίμητο γλωσσικό πλούτο των κλασικών γραμμάτων.

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου κατάργησης του μαθήματος των Λατινικών ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτης καθώς αποκόπτει το ελληνικό σχολείο από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Ένωση τονίζει ότι παρακολουθεί με «αγανάκτηση την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, η οποία συνίσταται στην κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και στην υπομοριοδότηση (με 10 μόλις μόρια, αντί των 20 που ισχύουν) του αδίδακτου από το οποίο ο υποψήφιος θα καλείται πλέον να μεταφράσει έως έξι μόνον σειρές».

Χαρακτηρίζει έωλο το επιχείρημα ότι οι μαθητές την αποστηθίζουν μηχανικά.

«Ενδεχόμενη υιοθέτηση των μέτρων αυτών θα αποκόψει την ελληνική εκπαίδευση από ιστορικούς δεσμούς με τον ανεκτίμητο γλωσσικό πλούτο των κλασικών γραμμάτων, στην κοιτίδα της δημιουργίας τους γεγονός που θα έχει συνέπειες —θλιβερές και απρόβλεπτες- για το μέλλον και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας» τονίζεται.

Καλεί τους φιλολόγους να κρατήσουν ζωντανές «τις αξίες της ανθρωπιστικής παιδείας» και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αναμορφώσουν δημιουργικά τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων.

Σχετικά:

Ανάκληση της κατάργησης των Λατινικών ζητεί η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες: Τέλος τα Λατινικά και οι συντελεστές βαρύτητας
Tags:
Λατινικά, παιδεία, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK