20:33 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Σημαίες ΗΠΑ και Τουρκίας

Κολιόπουλος στο Sputnik: Ο Ερντογάν έχει επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

© Sputnik / Evgeny Biyatov
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αθηνά Δημητρακοπούλου
0 20

«Κρίνοντας από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, έχει επιλέξει να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ», τονίζει στο Sputnik ο καθηγητής Κώστας Κολιόπουλος.

Τα μηνύματα που επιχειρούν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα ξεδιπλώνει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Κολιόπουλος, με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να επιθυμούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Κολιόπουλος εκτιμά πως οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν δύο μηνύματα ταυτόχρονα και να πετύχουν δύο σκοπούς. Λέει χαρακτηριστικά:

«Aς έχουμε υπόψη ότι στην πολιτική συχνά προσπαθείς να πετύχεις πολλούς σκοπούς ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ κάλλιστα μπορεί να επιδιώκουν τόσο την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο (η οποία έχει τεράστια στρατηγική αξία ως οδός πρόσβασης στη Μέση Ανατολή), όσο και την αποστολή μηνύματος στην Άγκυρα ενόψει των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας (με τη συλλογιστική ότι όποιος έχει προβλήματα με την Τουρκία βρίσκει έναν πρόθυμο σύμμαχο στο πρόσωπο της Ελλάδας - όπως και αντίστροφα). Το ένα δεν αναιρεί το άλλο».

Σχολιάζοντας περαιτέρω το πώς μία τέτοια κίνηση θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο καθηγητής κάνει λόγο για μία «προσωποπαγή» χάραξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως αναφέρει, «γίνεται αποκλειστικά από τον Ερντογάν».

«Αν αντιλαμβάνομαι σωστά τη σκέψη του Τούρκου προέδρου», συνεχίζει, «και κρίνοντας από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, έχει επιλέξει να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτές σχολιάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Καταλήγοντας, ο κ. Κολιόπουλος θεωρεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είτε θα συνεχίσει και ενδεχομένως θα κλιμακώσει την παρούσα αντιαμερικανική στάση του, είτε θα πτοηθεί από την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα ακολουθήσει πιο συμβιβαστική πολιτική έναντι των ΗΠΑ».

«Αν η εκτίμησή μου είναι σωστή, δεν βλέπω να έχει νόημα η εκ μέρους του αύξηση της έντασης με την Ελλάδα», τονίζει.

Tags:
στρατιωτική βάση, στρατός, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK