20:48 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Μάτι, μετά την πυρκαγιά

Σε υψηλά επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια στο Μάτι, αλλά κάτω από τις οριακές τιμές

© Φωτογραφία : SOOC/George Vitsaras
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο Δημόκριτος συστήνει να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εγκατέστησε στις 11 Αυγούστου εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι.

Αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία, τα αιωρούμενα σωματίδια στο Μάτι, σύμφωνα με τον Δημόκριτο.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα της ωριαίας διακύμανσης, οι αυξημένες συγκεντρώσεις οφείλονται σε επιβάρυνση που δημιουργείται τις ώρες 8:00 —17:00 όταν διεξάγονται εργασίες που επιτείνουν την επαναιώρηση σκόνης και υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά.

Φυσιολογικά είναι τα επίπεδα αιθάλης και συγκρίσιμα με αυτά του αστικού υποβάθρου. «Η ωριαία διακύμανση μας επιτρέπει να αποδώσουμε τις παρατηρούμενες εξάρσεις σε καπνό από άλλες πυρκαγιές και παρατηρούνται ταυτόχρονα στα δύο σημεία μετρήσεων» αναφέρεται.

Όπως αναφέρεται από τον Δημόκριτο, οι βασικές παραμέτροι του αερολύματος στην περιοχή δεν καταδυκνείουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των αναμενόμενων. Συστήνεται να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εγκατέστησε στις 11 Αυγούστου εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι, 150 μέτρα από την ακτή.

Σύμφωνα με τις μέσες αριθμητικές συγκεντρώσεις για την περίοδο μετρήσεων 11 Αυγούστου — 3 Σεπτεμβρίου τα σωματίδια στο Μάτι φθάνουν τα 29,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (συν/πλην 6,3), έναντι 17,2 μg/m3 (±5,6) στο σταθμό του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τις συγκεντρώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η αιθάλη στο Μάτι μετρήθηκε σε 0,9 μg/m3 (±0,4), έναντι 0,7 μg/m3 (±0,3) στην Αγία Παρασκευή.

Tags:
πυρκαγιά, αιωρούμενα σωματίδια, Δημόκριτος, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK