09:28 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της μεταβίβασης ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Τι απάντησε στις καταγγελίες της Ένωσης Αρχαιολόγων.

Την εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπερταμείο (ΕΤΑΔ) επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σπεύδοντας να διαψεύσει τα σενάρια περί «ξεπουλήματος» αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

«Ο νόμος είναι σαφής. Είναι του 2016. Εξαιρούνται ρητά όχι μόνο τα ακίνητα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και περιοχές Natura και δασικές κ.α.» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «RealFM».

Μάλιστα, η υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό της για τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί. «Πάνω στη στιγμή που γίνεται η διαδικασία, ξεσηκώνεται ένας θόρυβος που είναι ακατανόητος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, παράλληλα, στη διαμαρτυρία της Ένωσης Αρχαιολόγων, επέδειξε κατανόηση, σημειώνοντας πως «έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία και είναι λογικό να θέλει περισσότερες εξηγήσεις».

Τόνισε δε, ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επαλήθευσης της λίστας των ακινήτων που περνούν στο Υπερταμείο, προκειμένου να κανονικοποιηθεί και να διασφαλιστεί ότι εξαιρούνται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Έχουμε το ΚΑΣ, όργανα που λειτουργούν και επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά» συμπλήρωσε, προτού διερωτηθεί ρητορικά: «Είναι δυνατόν να ξεφύγει κάτι;».

Οι καταγγελίες της Ένωσης Αρχαιολόγων

Από την πλευρά της, η Ένωση Αρχαιολόγων κατήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ότι ανάμεσα στα 10.119 κτήρια, τα οποία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, περιλαμβάνονται και διάφορα μνημεία της χώρας.

«Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν (σ.σ. κατάλογο) περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του υπουργείου

«Τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.» διαβεβαίωσε από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει, δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής.

Σχετικά:

Σάλος από την καταγγελία για μεταβίβαση αρχαίων μνημείων στο Υπερταμείο
Tags:
αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολόγοι, Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, Υπουργείο Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK