ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αιτήσεις ακύρωσης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στη μείζονα Ολομέλειά του, συζήτησε σήμερα την αίτηση ακύρωσης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, της Ένωσης Αθέων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονέων μαθητών.

Υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών και κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων κατέθεσαν η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων " Καιρός" για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

Η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη, μετά την εισήγησή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέθεσε τους ισχυρισμούς των αντίθετων αιτήσεων ακυρώσεως, για το μάθημα των θρησκευτικών στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών κ.ά.

Στη συζήτηση της Ολομέλειας αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές θέσεις για τα παραπάνω θέματα και τέθηκαν ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος κ.λπ.

Μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι παραβίαση του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για τα δικαιώματα του παιδιού, η μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον εκκλησιασμό, όπως και εάν το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της συζήτησης ο προεδρεύων του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι με παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου απερρίφθη, κατά πλειοψηφία 30 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα της Ένωσης Αθέων και πέντε προσφεύγοντων γονέων που ζήτησαν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνα της Παναγίας) από την δικαστική αίθουσα κατά τη συζήτηση εν λόγω αιτήσεων ακυρώσεως.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Σχετικά:

Η Ένωση Αθέων προσφεύγει στο ΣτΕ για το θρήσκευμα στα απολυτήρια των σχολείων
Γαβρόγλου: Δε λέμε ότι τα λατινικά δεν χρειάζονται
Γιατί το υπουργείο θέλει να αλλάξει την ώρα που ξεκινούν τα σχολεία, το σκεπτικό Γαβρόγλου
Γαβρόγλου: «Εκ του πονηρού» τα σχόλια περί υπονόμευσης του αδιάβλητου των εξετάσεων
«Πόρτα» στα κινητά των μαθητών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας
Tags:
θρησκευτικά, εικόνες, Ένωση Αθέων, Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK