09:21 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ανέφερε ότι «κακώς δεν υπήρξε» ξεκαθάρισμα πριν τα μνημεία ενταχθούν στο Υπερταμείο, ενώ χαρακτήρισε «φασαρία για το τίποτα» τις αντιδράσεις των Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμένει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ανάγκη να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού από την ένταξη στο Υπερταμείο.

Ο ΣΕΑ ζητά νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).

Τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤΑΔ ΑΕ ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του Δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Σχολιάζει, μάλιστα, ότι στις απαντήσεις τους το υπουργείο Πολιτισμού και το Οικονομικών επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα ανέφερε ότι «κακώς δεν υπήρξε» ξεκαθάρισμα πριν τα μνημεία ενταχθούν στο Υπερταμείο, ενώ χαρακτήρισε «φασαρία για το τίποτα» τις αντιδράσεις των Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Απέδωσε την ένταξη των αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων στο Υπερταμείο στην έλλειψη κτηματολογίου.

Σχετικά:

Σάλος από την καταγγελία για μεταβίβαση αρχαίων μνημείων στο Υπερταμείο
Tags:
Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Μυρσίνη Ζορμπά, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK