ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Αθήνας ενόψει Brexit και αναφορικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο βρετανικός τύπος.

Δίνοντας έμφαση στο «ηλιόλουστο», όπως το χαρακτηρίζει Μουσείο της Ακρόπολης και στον κενό χώρο που επίτηδες έχει δημιουργηθεί, περιμένοντας τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Μ.Βρετανία, αρθρογράφος του βρετανικού Guardian, χαρακτηρίζει το Brexit σημαντική ευκαιρία να διεκδικήσει την επιστροφή των μαρμάρων.

Η αρθρογράφος επικαλείται δημοσκόπηση του 2014, σύμφωνα με την οποία μόνο το 23% των Βρετανών επιθυμεί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη χώρα και μιλά για την βαθιά αγάπη που έχουν οι Έλληνες για την πολιτιστική κληρονομία τους αυτή.

Μάλιστα, αναφέρει ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή αφού η συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη και υπενθυμίζει την επιστολή της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου για άνοιγμα των διαπραγματεύσεων επιστροφής των μαρμάρων.

Το πιο πειστικό επιχείρημα της, ωστόσο, προέρχεται από έναν απλό Βρετανό πολίτη που κατά τη διάρκεια εκπομπής για το συγκεκριμένο ζήτημα υπογράμμισε πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ένα ενιαία έργο τέχνης και δεν πρέπει να βρίσκονται χωριστά, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δαβίδ του Μικελάντζελο.

Ενισχύοντας τον ισχυρισμό της για το πως το Brexit καθιστά αναγκαία την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, η αρθρογράφος του Guardian υποστηρίζει πως το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να διατείνεται πως είναι ένα μουσείο «διεθνές» τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει την πολιτική της ελεύθερης μετακίνησης, με την έξοδό της από την ΕΕ.

Από την άλλη, το Μουσείο της Αθήνας, παρότι «εθνικό» θα μπορεί να αποτελέσει, ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έναν πιο προσβάσιμο προορισμό για τους Ευρωπαίους πολίτες και σημειώνει με βεβαιότητα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να δανείζει τα μάρμαρα σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, επισημαίνει πως πέρα από μια ευγενική κίνηση από την πλευρά της Βρετανίας, η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν και ένας τρόπος να απεκδυθεί την αποικιοκρατική συμπεριφορά που είχε στο παρελθόν.

Σχετικά:

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Τζέρεμι Κόρμπιν
Tags:
Βρετανικό Μουσείο, Παρθενώνας, Λυδία Κονιόρδου, Ακρόπολη, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK