ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Κόντρα που για άλλη μια φορά έχει στο επίκεντρο το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία και συγκεκριμένα την ύλη του, έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και του υπουργείου Παιδείας.

Σε σύγκρουση έρχονται η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή ανακοίνωση της πρώτης με την οποία καλεί τους καθηγητές των Θρησκευτικών στα σχολεία να μην ακολουθήσουν το πρόγραμμα Σπουδών που έχει θεσπίσει ο υπουργός, Κ. Γαβρόγλου. Τη συγκεκριμένη μάλιστα, ανακοίνωση απέστειλε στους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παιδείας «προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει την εφαρμογή στα σχολεία των νέων πολυθρησκειακών», κάτι που όπως επισημαίνει εισήγαγε ο προκάτοχός του κ. Νίκος Φίλης.

Παράλληλα, η Ένωση διατείνεται ότι ο κ. Γαβρόγλου «αρνείται να εφαρμόσει τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες ακυρώνουν τα προαναφερόμενα Προγράμματα», αναφερόμενη στα ΦΕΚ που αφορούν τις αλλαγές Φίλη για το συγκεκριμένο μάθημα.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, που όπως αναφέρει η Ένωση «διέγνωσε ως αντισυνταγματικό τον πολυθρησκειακό χαρακτήρα των Προγραμμάτων», το υπουργείο Παιδείας «υποχρεούται να αποσύρει οποιοδήποτε πολυθρησκειακό Πρόγραμμα και να επαναφέρει το προηγούμενο Πρόγραμμα Σπουδών».

Ακόμη, συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς να επικαλεστούν τη μη συνταγματικότητα των Προγραμμάτων και των «Φακέλων μαθήματος» των Θρησκευτικών, όπως αυτά έχουν οριστεί από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου, και να διεξάγουν το μάθημα με βάση την ύλη του προηγούμενου Προγράμματος και των αντίστοιχων βιβλίων.

«Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς εκπαιδευτικός (θεολόγος ή δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου που διδάσκει το μάθημα των Θρησκευτικών), έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών με την υφιστάμενη κατάσταση ακόμη και αν του δοθεί εντολή προς τούτο, διότι τα συγκεκριμένα Προγράμματα και «Φάκελοι μαθήματος» κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας 660/2018 και 926/2018.Η άρνησή του αυτή δεν επισύρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος του ούτε πειθαρχική, ούτε και ποινική. Αρκεί να αναφέρει, ότι αρνείται να διδάξει κάτι «προδήλως αντισυνταγματικό», ως κυριαρχικώς και αμετακλήτως έχουν αποφανθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ, οι οποίες, πέραν της προδήλου αντισυνταγματικότητας της πολυθρησκευτικής ύλης, επισημαίνουν περαιτέρω και την δια της διδασκαλίας αυτού διάπραξη της αξιοποίνου πράξεως του προσηλυτισμού και μάλιστα ομαδικώς και υπό συνθήκες ιδιαιτέρως επιβαρυντικής περιστάσεως.», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, το υπουργείο κάνει λόγο για μια «παράνομη ενέργεια» και τονίζει σε αυστηρό ύφος ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες.

«Το υπουργείο Παιδείας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων και πολύ περισσότερο να ασκείται μία τέτοια απαράδεκτη πρακτική από την ΠΕΘ σε βάρος των εκπαιδευτικών», γράφει χαρακτηριστικά η απάντηση του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή ο Γ.Γ. του Υπουργείου, Ηλίας Γεωργαντάς με έγγραφο που απέστειλε την Τρίτη, ζητά από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε:

«Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο την εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να τύχουν αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως έχουν αποδείξει θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι και αυτή τη φορά να ακολουθήσουν τις απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».

Σχετικά:

Συζήτηση για τα Θρησκευτικά στο ΣτΕ: «Όχι» στην αφαίρεση των εικόνων από την αίθουσα
Tags:
θρησκευτικά, σχολείο, Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ΣτΕ, Κώστας Γαβρόγλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK