06:54 27 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας

Χαρίτσης: Πρωτίστως ηθικό το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

© Φωτογραφία: Αλέξης Χαρίτσης/ Twitter
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η εκδήλωση περιελάμβανε την έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που βρίσκονται σε εξέλιξη από την 1η έως και τις 29 Οκτωβρίου.

Μήνυμα ότι το γερμανικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα καθώς και ότι το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό, όχι υλικό», έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής πρόσθεσε ότι «μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είναι η ύστατη δικαίωση που χρωστάμε στα θύματα της Κατοχής και σε όσους αγωνίστηκαν για να μπει τέλος στο ναζιστικό σκοτάδι»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους είναι πιο επιτακτική σήμερα, που ο φασισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Είναι ντροπή για μία χώρα που υπέστη τόσα δεινά από τους Ναζί, να έχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Είναι προσβολή της μνήμης όλων όσοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να ηττηθεί το τέρας του ναζισμού» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη «απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να υψώσουμε τείχος, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «η Αθήνα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας».

Όπως υπογράμμισε, σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς «που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία».

Η σημερινή εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που βρίσκονται σε εξέλιξη από την 1η έως και τις 29 Οκτωβρίου, για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Tags:
γερμανικές αποζημιώσεις, Γιώργος Καμίνης, Αλέξης Χαρίτσης, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK