02:10 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουν στους ισχυρισμούς τους για τον αριθμών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών στο κέντρο της Μόριας στη Λέσβο, απαντώντας στον διοικητή του κέντρου που είχε κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Συνολικά 23 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών στον καταυλισμό της Μόριας έχουν περιθάλψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, από τα θύματα, οι εννέα ήταν ανήλικοι, μεταξύ αυτών και παιδιά ηλικίας μόλις 5 ετών!

Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έρχεται μετά από δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek που αναφερόταν στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα είχε σπεύσει, ωστόσο, να διαψεύσει ο διοικητής του κέντρου της Μόριας, Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, είχε κάνει λόγο για «ψευδή είδηση» επιρρίπτοντας την ευθύνη στον υπεύθυνο συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, δηλώσεις του οποίου είχε επικαλεστεί το δημοσίευμα του Newsweek.

Συγκεκριμένα, το ξένο περιοδικό ανέφερε πως «ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι, δήλωσε στο Newsweek ότι από τα μέσα Μαΐου, ο οργανισμός έχει κατά μέσο όρο μία αναφερθείσα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης την εβδομάδα».

«Ο κ. Μπάρι δήλωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, αλλά τουλάχιστον οι 10, αφορούσαν αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, με τουλάχιστον δύο περιστατικά που αφορούσαν παιδιά ηλικίας πέντε ετών», συνέχιζε το δημοσίευμα.

Από τη μεριά του, ο διοικητής του κέντρου στη Μόρια διέψευσε κατηγορηματικά τους παραπάνω ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα κληθεί από τις αρμόδιες αρχές για να δώσει εξηγήσεις.

«Προφορική ενημέρωση που είχα από τον Ιατροδικαστή Λέσβου, οι διαπιστωμένοι βιασμοί είναι ελάχιστοι και δεν έχουν καμιά σχέση με όσα αναφέρονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλμπακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ συμπλήρωσε πως οι δηλώσεις από εκπρόσωπο του οργανισμού «προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων των γύρω χωριών καθώς και των εργαζομένων εντός του ΚΥΤ».

Σε σημερινή τους απάντηση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουν στον αριθμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, εκφράζοντας παράλληλα «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «παραβλέπονται και χαρακτηρίζονται ως αναληθή από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου της Μόριας».

Η οργάνωση τονίζει πως για τα όσα καταγγέλλει, βασίζεται «αποκλειστικά σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, που προέρχονται από τη δράση μας».

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Για όλα τα περιστατικά αυτά, υποστηρίζει η οργάνωση, έχει ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο, ενώ πέραν της επείγουσας ιατρική φροντίδας που δίδεται στα θύματα, είχε παρασχεθεί και ψυχολογική υποστήριξη.

Όσον αφορά τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης «έχει ενημερωθεί η αστυνομία», επισημαίνεται.

«Οι ομάδες μας βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Και αυτό  είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Tags:
βιασμός ανηλίκου, βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, μετανάστες, πρόσφυγες, ΚΥΤ Μόριας, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιάννης Μπαλμπακάκης, Μόρια, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK