23:31 22 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Κέντρο της Αθήνας

SOS εκπέμπει το κέντρο της Αθήνας: Η έξαρση της παραβατικότητας και το σχέδιο «Περσέας»

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Γεράσιμος Χιόνης
0 30

Πέραν της τουριστικής όψης της Αθήνας, τις Καρυάτιδες της Ακρόπολης, τα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και τα καταστήματα της Ερμού, «κρύβεται» και μία άλλη όψη της πόλης, λιγότερο θελκτική.

Μικροκλοπές, παραβατικότητα, και κυρίως, έλλειψη ασφάλειας. Αυτό είναι το κλίμα, το οποίο επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως «μαρτυρούν» στο Sputnik καταστηματάρχες του ιστορικού τριγώνου (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ομόνοια) της πρωτεύουσας, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση του δυσεπίλυτου αυτού προβλήματος.

Τα περιστατικά είναι καθημερινά, με τους επιχειρηματίες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η κατάσταση έχει φθάσει στο μη παρέκει». «Έχω "πιάσει" επ' αυτοφώρω να με κλέβουν τουλάχιστον 4-5 άτομα το τελευταίο εξάμηνο» δηλώνει ο κ. Ηλίας, ο οποίος διατηρεί από τη δεκαετία ‘80 κατάστημα ρούχων στην περιοχή της Ομόνοιας.

Η αστυνομία δεν επαρκεί και έτσι, οι επιχειρηματίες έχουν συγκροτήσει άτυπες ομάδες «περιφρούρησης», ανταλλάζοντας στοιχεία και πληροφορίες για τους δράστες. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για άτομα γνώριμα στις αρχές, καθώς αφού συλληφθούν, μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στη «δράση».

Αρκετοί καταστηματάρχες, ιδίως στις λιγότερο τουριστικές και προβεβλημένες περιοχές της Αθήνας, καθιστούν σαφές ότι «αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους». «Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βάλω λουκέτο στο μαγαζί» παραδέχεται ο κ. Γιώργος, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην, πουλώντας χαλιά και υφάσματα.

Στροφή στη μικρο-εγκληματικότητα

Τα στοιχεία της αστυνομίας είναι αμείλικτα: Οι μικροκλοπές στο κέντρο της Αθήνας από 1.232 το 2010 εκτινάχθηκαν σε 1.977 το 2017, με τη λεγόμενη «μικρο-εγκληματικότητα» να απαρτίζει το 70% των συνολικών περιπτώσεων, ενώ την ίδια ώρα η «βαριά» παραβατικότητα περιορίζεται στο 30%.

«Πολλές φορές έχω διαπιστώσει να μου λείπουν προϊόντα. Μετά κοιτώντας τις κάμερες ασφαλείας, βλέπω ότι κάποιος έχει απλώσει το χέρι του και έχει αρπάξει κάτι» μαρτυρά στο Sputnik η κ. Μαρία, η οποία διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων και χαρτικά, κοντά στο Μοναστηράκι.

Μάλιστα, όπως σπεύδει να προσθέσει, ανάμεσα στους «ποντικούς» συγκαταλέγονται και αρκετές γυναίκες, τις οποίες κιόλας τις χαρακτηρίζει ως «θρασύτερες» των ανδρών. «Πριν λίγες ημέρες, είδα να με κλέβει μία γυναίκα. Τις φώναξα, αυτή με έβρισε, έφτυσε προς το μέρος μου και άρχισε να τρέχει. Ένας κύριος, λίγο πιο κάτω, ευτυχώς τη σταμάτησε και κάλεσε την αστυνομία».

Λουκέτο πριν… νυχτώσει

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη τα βράδια, με αποτέλεσμα αρκετοί καταστηματάρχες να κλείνουν νωρίς το απόγευμα, προτού πέσει το σκοτάδι.

«Αναγκάζομαι και κλείνω γύρω στις 16:00 τον χειμώνα, γιατί φοβάμαι. Δεν θέλω να μένω εδώ όταν υπάρχει σκοτάδι. Δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου για ένα μεροκάματο» επισημαίνει στο Sputnik ο κ. Ντίνος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με χαλιά και υφάσματα, στην περιοχή ανάμεσα σε Ομόνοια και Μοναστηράκι.

Ο ίδιος θορυβήθηκε εντόνως, μετά την εμπειρία ενός συναδέλφου του: «Ήταν γύρω στις 19:00 πέρυσι τον χειμώνα, όταν μπήκε ένας άνδρας με μαχαίρι στο μαγαζί και του ζήτησε ό,τι λεφτά είχε. Στο ταμείο ήταν περίπου 1.000 ευρώ. Του τα έδωσε όλα».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, μπορεί κάποιος να συναντήσει τον κ. Γιώργο, ο οποίος είναι πλανόδιος μικροπωλητής. Ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα κλοπής. Όμως, έχει γίνει μάρτυρας πολλαπλών περιστατικών.

«Την ημέρα είναι καλά, υπάρχει αρκετός κόσμος και η αστυνομία εμφανίζεται συχνά. Η κατάσταση αγριεύει το βράδυ. Ο κόσμος είναι λιγότερος και συμβαίνουν διάφορα».

Μεταξύ των όσων εξιστορεί, ξεχωρίζει ο διαπληκτισμός μίας ομάδας τεσσάρων ατόμων. «Μάλλον ήταν "βαποράκια" και άρχισαν να τσακώνονται. Ξαφνικά, ο ένας τραβάει όπλο. Ευτυχώς τον συγκράτησε ο διπλανός του και μόλις συνειδητοποίησε τι έκανε, άρχισε να τρέχει για να μην τον πιάσει κανείς».

Κάτω του 10% το ποσοστό των υποθέσεων που εξιχνιάζονται

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, κατά το α' εξάμηνο του 2018, οι καταγγελίες για κλοπές ή διαρρήξεις καταστημάτων ανήλθαν σε 2.230, ενώ οι αρπαγές τσαντών σε 286 και οι κλοπές σε 2.961. Την ίδια ώρα, οι μικροκλοπές σε λεωφορεία, μετρό, ΗΣΑΠ και τρόλεϊ διαμορφώθηκαν σε 1.603.

Πόσα όμως, από τα παραπάνω περιστατικά είχαν αίσια έκβαση; Η απάντηση είναι… λιγότερο από 10%, καθώς η αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει μόλις 10 υποθέσεις αρπαγής τσαντών, 270 υποθέσεις μικροκλοπών και 129 υποθέσεις κλοπών σε μέσα μεταφοράς. Σαφώς καλύτερες είναι πάντως, οι επιδόσεις στις κλοπές-ληστείες επιχειρήσεων, καθώς περίπου το 1/3 επιλύεται.

«Καθόμαστε και φτιάχνουμε σκίτσα για να προειδοποιήσουμε και τους υπόλοιπους»

Αρκετοί καταστηματάρχες αντιδρώντας στο εκρηκτικό πρόβλημα, αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν πολλές φορές, την αστυνομία, συγκροτώντας άτυπες ομάδες «περιφρούρησης». Συνήθως, όσοι επιδίδονται σε μικροκλοπές, ακόμη και να συλληφθούν, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν την παραβατική συμπεριφορά.

«Έτσι, οι ίδιοι άνθρωποι προσπαθούν να κλέψουν τέσσερα, πέντε ή και παραπάνω καταστήματα της ίδιας περιοχής. Πολλοί γνωρίζουμε τα πρόσωπα αυτών των ατόμων και ενημερώνουμε και τους άλλους καταστηματάρχες για να είναι προσεκτικοί και να μην την "πατήσουν"» αφηγείται στο Sputnik ο κ. Ηλίας.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει έναν υπάλληλο, ινδικής καταγωγής, ο οποίος έχει έμφυτο ταλέντο στη ζωγραφική. «Καθόμαστε μαζί και φτιάχνουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, το σκίτσο αυτών των ανθρώπων, ώστε να προειδοποιήσουμε και τους υπόλοιπους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Έλλειψη ασφάλειας = μείωση κερδών

Το μείζον, κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, συνίσταται στο ευρύτερο κλίμα φόβου και έλλειψης ασφάλειας. «Οι μικροκλοπές και όλες οι παράνομες ενέργειες διώχνουν τους πολίτες και τους τουρίστες» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik.

«Η ασφάλεια βοηθά την ανάπτυξη, καθώς ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη άνεση» σπεύδει να προσθέσει, ενώ κάνει λόγο για «τουρίστες, οι οποίοι έχουν τα χέρια στις τσέπες, προσέχοντας κάρτες και μετρητά».

Ενώ απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να λυθεί το πρόβλημα, διαπιστώνει ένα «ξεχείλωμα της κατάστασης» σε σχέση με την εγκληματικότητα, η οποία συνιστά το «νούμερο 1» πρόβλημα στους επιχειρηματίες.

«Εμείς έχουμε ήδη αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αλλαγή της κατάστασης» συμπληρώνει, καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή του τρόπου αστυνόμευσης. Δεν παραλείπει μάλιστα, να επισημάνει με νόημα την ανάγκη στήριξης της αστυνομίας από το κράτος και τους δημόσιους φορείς, προκειμένου η ΕΛΑΣ να καταφέρει να κάνει τη «δουλειά» της.

Ειδική μνεία κάνει και στις δικαστικές διεργασίες, καλώντας τους Εισαγγελείς να λαμβάνουν υπόψη και το ιστορικό του κάθε συλληφθέντα, καθώς «δεν γίνεται να αφήνονται ελεύθερα άτομα που έχουν αποδεδειγμένα διαπράξει τρεις και τέσσερις κλοπές κατά το παρελθόν».

Πορνεία και ναρκωτικά

Το περιβάλλον έλλειψης ασφάλειας και παραβατικότητας, δυστυχώς, δεν εξαντλείται στις μικροκλοπές. Τα φαινόμενα της πορνείας, του παρα-εμπορίου και των ναρκωτικών, επίσης, αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας, ιδίως στα «μάτια» των τουριστών, τους οποίους και έχουμε «ανάγκη».

«Όποιος έχει κατέβει στο κέντρο, σίγουρα έχει γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού. Αυτό πρέπει να σταματήσει» υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης και ζητάει μαα συνολική επαναπροσέγγιση του ζητήματος της εγκληματικότητας, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Η λύση δεν είναι να μετακινούμε τους τοξικομανείς από το ένα σημείο της Αθήνας στο άλλο. Να τους διώχνουμε από την Ακαδημία και να τους πηγαίνουμε στον Πεδίον του Άρεως».

«Επιτέλους, θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος σε κάθε σημείο της Αθήνας, σε κάθε πεζοδρόμιο» τονίζει επιπροσθέτως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ καλεί τους δημόσιους φορείς να σταματήσουν το «γαϊτανάκι» ευθυνών και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επιχειρηματική «ερημοποίηση»

Τα περιστατικά συμπλοκών και διαπληκτισμών μεταξύ χρηστών ή διακινητών ναρκωτικών αποτελεί συχνό φαινόμενο, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, καλλιεργώντας ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε κατοίκους και επιχειρηματίες, και δημιουργώντας ένα είδος γκέτου, το οποίο οδηγεί στην επιχειρηματική «ερημοποίηση».

Αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, δυστυχώς, έχουν παραδοθεί πλήρως σε παραβατικές ομάδες, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των πολιτών ακόμη και την ημέρα, πόσο μάλλον το βράδυ, με τις εικόνες αναμφίβολα, να παραπέμπουν σε μία κατάσταση, η οποία τελεί εκτός κάθε ελέγχου.

«Ασφαλής πόλη η Αθήνα»

«Η Αθήνα αποτελεί μία ασφαλή, κατά γενική ομολογία, πόλη» διαβεβαιώνει η δημοτική αστυνομία, η οποία διαμηνύει ότι «η μορφή της παραβατικότητας και οι αριθμοί της εγκληματικότητας δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

Μιλώντας στο Sputnik, ο διευθυντής της υπηρεσίας παραδέχεται ότι κατά κύριο λόγο, η παραβατικότητα αφορά μικρο-εγκλήματα και όχι βαριές μορφές εγκληματικότητας, για την οποία αρμόδια είναι η ελληνική αστυνομία.

Δεν παραλείπει μάλιστα, να αναφερθεί και στην προσφορά της κατηργημένης ομάδας «ΔΕΛΤΑ», καθώς όπως εξηγεί, η ευελιξία των δίκυκλων της συγκεκριμένης ομάδας καθιστούσε ευκολότερη την αντιμετώπιση και τη σύλληψη δραστών.

Καταλήγοντας, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η δημοτική αστυνομία είναι αναρμόδια για την εγκληματικότητα, καθώς τα δικά της καθήκοντα περιορίζονται σε θέματα αποκλειστικά δημοτικού ενδιαφέροντος, όπως η επιβολή προστίμων, η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και η τήρηση των χώρων στάθμευσης.

Τι απαντά η ηγεσία της ΕΛΑΣ

Μιλώντας στο Sputnik, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, επιβεβαιώνει την «έξαρση της μικρο-εγκληματικότητας» και δεσμεύεται την αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων της αστυνομίας, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων.

«Όταν υπάρχει μία καινούρια συνθήκη, τότε αναπροσαρμόζουμε τα σχέδια μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτό κάνουμε και τώρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρονόπουλος κάνει ειδική μνεία στο επιχειρησιακό σχέδιο «Περσέας», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει εποχούμενες και πεζές περιπολίες επί 24ωρης βάσης.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει την εκπόνηση και την πλήρη εφαρμογή ειδικών σχεδίων, τα οποία αφορούν συγκεκριμένες περιοχές του ιστορικού και εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, όπως τον λόφο του Φιλοπάππου και το Πεδίον του Άρεως.

Πάντως, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αποτελούν κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία η αστυνομία «δεν μπορεί να λύσει στη ρίζα τους».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, επικαλείται τους τοξικομανείς του Πεδίον του Άρεως, οι οποίοι απομακρύνθηκαν μεν, διασκορπίστηκαν δε σ' άλλες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. «Δεν μπορούμε να βάλουμε τον τοξικομανή στη φυλακή. Πρόκειται για έναν άρρωστο άνθρωπο και όχι για εγκληματία» επισημαίνει ο κ. Χρονόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαιώνει ότι παρατηρείται μια «μικρή υποχώρηση» στη λεγόμενη βαριά εγκληματικότητα. «Δεν υπάρχει όμως, περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η εγκληματικότητα βρίσκει διαρκώς νέες διόδους» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά, τέλος, τις αιτιάσεις για την ομάδα «ΔΕΛΤΑ», καθιστά σαφές ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κατάργηση, καθώς τα μέλη της απορροφήθηκαν από τις υπόλοιπες μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛΑΣ, ενώ επιχειρησιακά το κενό έχει αναπληρωθεί από την ομάδα «ΔΙΑΣ». 

Σχετικά:

Επίκαιρη επερώτηση 30 βουλευτών της ΝΔ για την εγκληματικότητα
Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στους Αγίους Αναργύρους
Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Πανεπιστημίου
Tags:
εγκληματικότητα, κλοπές, Ελληνική Αστυνομία, αστυνομία, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK