14:06 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, καθώς εντόπισαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει βρεθεί ποτέ. Πιστεύεται ότι είναι αρχαιοελληνικό καθώς αντίστοιχο πλοίο απεικονίζεται σε αγγείο με τον Οδυσσέα.

Αρχαιολόγοι έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το ναυάγιο ενός πλοίου που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο, άθικτο ναυάγιο που έχει βρεθεί ποτέ.

Το πλοίο των 23 μέτρων βρίσκεται στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια και πιστεύεται ότι είναι αρχαιοελληνικό. Στη θέση τους βρίσκονται το ιστίο, τα πηδάλια και τα καθίσματα των κωπηλατών. Εντοπίστηκε σε βάθος 2.000 μέτρων από την επιφάνεια, όπου η έλλειψη οξυγόνου βοήθησε στη διατήρηση του, όπως δήλωσαν οι ερευνητές και μεταδίδει ο Guardian.

​«Ένα πλοίο που διατηρείται άθικτο από τον κλασικό κόσμο, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα κάτω από το νερό είναι κάτι που ποτέ δε θα πίστευα ότι θα ήταν δυνατό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. «Αυτό θα αλλάξει όσα ξέραμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», πρόσθεσε.

Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό, ένας τύπος που οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν νωρίτερα δει μόνο στην «αρχαία ελληνική κεραμική όπως στο "Βάζο των Σειρήνων" στο Βρετανικό Μουσείο».

Πρόκειται για έργο που χρονολογείται στην ίδια περίπου περίοδο και απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο που μετέφερε τον Οδυσσέα την ώρα που περνούσε από τις Σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα να δένεται στο ιστίο για να αντισταθεί στα τραγούδια τους.

​Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να αφήσουν το πλοίο εκεί που βρίσκεται. Πρόσθεσαν, όμως, ότι χρησιμοποίησαν ένα μικρό κομμάτι που πήραν για ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο γνωστό ακέραιο ναυάγιο στην ανθρωπότητα».

Η ομάδα πρόσθεσε πως τα στοιχεία θα δημοσιευτούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο πλοίο ήταν μεταξύ των 60 ναυαγίων που εντοπίστηκαν από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, επιστημόνων και θαλάσσιων ερευνητών οι οποίοι διεξήγαγαν μια τριετή αποστολή για να εξερευνήσουν τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις από τις προϊστορικές αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας.

Η ομάδα, μάλιστα, δημιούργησε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.

Tags:
αρχαιολογία, αρχαιολογικά αντικείμενα, πλοίο, ναυάγιο, αρχαιολογική ανακάλυψη, Μαύρη θάλασσα, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK