12:37 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Εκκλησία.

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Η Εκκλησία δεν πτοείται από πολιτικές θέσεις

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ως επανάληψη παλαιότερων πολιτικών πρακτικών χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας στο Sputnik ότι η Εκκλησία είναι αιώνιος θεσμός που δεν πτοείται από τέτοιου είδους επιλογές και θέσεις.

«Πρόκειται για μία επανάληψη του έργου που έχουμε δει πολλά χρόνια τώρα. Πολλές φορές το έχω ακούσει θα έλεγα ελληνικότατα μια παροιμία "Νιός ήμουν και γέρασα". Η Eκκλησία όμως είναι ένα καράβι που κλονίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται», δήλωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, επικεφαλής του Τομέα Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχολιάζοντας στο Sputnik την πρόταση διαχωρισμού Κράτους — Εκκλησίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. «Να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», ανέφερε στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού, ο Μητροπολίτης Δωδώνης επισήμανε ότι «η Εκκλησία είναι αιώνιος θεσμός που δεν πτοείται από τέτοιου είδους επιλογές και θέσεις των πολιτικών».

«Έχω υποστηρίξει το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας από την εποχή του Μακαριστού Χριστόδουλου και αυτό για να τους δείξουμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Δεν έχουμε ανάγκη τους νόμους τους γιατί εκείνοι θα ζημιωθούν από αυτό που επιδιώκουν» υπογράμμισε τονίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη. «Η γενικότερη άποψη της Εκκλησίας θα εκφραστεί όταν συγκληθεί η Ιεραρχία και την αποφασίσει», τόνισε.

Όπως εξήγησε, γενικότερα η Εκκλησία έχει την άποψή της σαν πολίτης και θα μπορούσε να ακουστεί ακόμα πιο ελεύθερα σε ενδεχόμενο διαχωρισμού.

«Αυτή η άποψη που έχουμε ως πολίτες, δεν μπορεί πάντα να εκφραστεί όπως θα θέλαμε. Θα την εκφράσουμε όμως πιο ελεύθερα όταν δεν θα έχουμε τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα. Θα μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα για τα θέματα της εκκλησίας και του λαού. Και όλα θα φανούν στην πράξη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι σέβεται την πρωθυπουργική θέση ωστόσο πρέπει να ακουστεί και η άποψη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων και ότι η λαϊκή απάντηση θα ακουστεί στις εκλογές.

«Κάθε φορά ο κάθε πολιτικός έχει μια δική του άποψη. Το αν περάσει η όχι θα περιμένουμε να δούμε και τι θα πουν τα υπόλοιπα κόμματα. Έχει την άποψη του ο πρωθυπουργός είναι σεβαστή καθότι είναι εκλεγμένος από το λαό. Καθώς ο λαός ακούει αυτήν την άποψη, θα αποφασίσει στις επόμενες εκλογές ποιον θα ψηφίσει. Αυτόν που το είπε φέτος ή αυτόν που το είπε πέρυσι ή τον άλλον που το είπε πριν από 10 χρόνια;» ανέφερε.

Tags:
Κράτος, διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, Εκκλησία, Εκκλησία της Ελλάδος, Μητροπολίτης Χρυσόστομος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK