11:24 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Γιάννος Παπαντωνίου

«Πυρά» Παπαντωνίου κατά ανακριτών για τους λογαριασμούς στην Ελβετία και την προφυλάκιση

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, έχουν κάνει ό,τι είναι εφικτό για το άνοιγμα των λογαριασμών τους στην Ελβετία και χαρακτηρίζει «ψευδές και ανέντιμο» να προβάλλεται «δήθεν κωλυσιεργία» ως αιτία για την κράτησή τους.

Βολές κατά των ανακριτών Διαφθοράς εξαπολύει ο Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε αναφορές περί κωλυσιεργίας που φέρεται να επέδειξε ο ίδιος και η σύζυγός του για να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους στην Ελβετία.

«Είναι τουλάχιστον ψευδές και ανέντιμο να προβάλλεται δήθεν κωλυσιεργία μας ως λόγος που δικαιολογεί την προσωπική μας κράτηση», επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

Τον Οκτώβριο, είχε διαταχθεί η προσωρινή κράτηση του ίδιου και της συζύγου του μετά την απολογία τους για το σκάνδαλο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για την υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από τη γαλλική εταιρεία THALES.

Με σημερινή του δήλωση, ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι «με περισσή προθυμία και απόλυτο πνεύμα συνεργασίας» έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συνδράμουν στην ολοκλήρωση της ανάκρισης και στο άνοιγμα των λογαριασμών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προσωρινή τους κράτηση που είχε αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαντωνίου:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τους λογαριασμούς μου στο εξωτερικό, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

Από τη στιγμή που εμφανίστηκα μαζί με τη σύζυγό μου για πρώτη φορά ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς, ήδη πριν από ένα και πλέον έτος, δήλωσα την ανεπιφύλακτη προθυμία μου να συμβάλλω ώστε να επιταχυνθεί η ικανοποίηση του αιτήματος συνδρομής των ελληνικών Ανακριτικών Αρχών προς την ελβετική δικαιοσύνη για αποστολή των λογαριασμών μου που διατηρώ στις ελβετικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, υπέγραψα τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη δήλωση ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών, με την οποία συναινούμε στο άμεσο άνοιγμα όλων των λογαριασμών που διατηρούμε οπουδήποτε της οικουμένης. Η δήλωση αυτή εστάλη στις ελβετικές αρχές. Λίγο μετά και επειδή οι ανακριτές διετύπωναν προς το συνήγορό μας κ. Αρ. Χαραλαμπάκη παράπονα για το ότι καθυστερεί η αποστολή των αντιγράφων των λογαριασμών από την Ελβετία, ο κ. Χαραλαμπάκης σε συνεργασία με τον Ελβετό δικηγόρο μας κ. Saal, παρέδωσε ιδιόχειρα στις ελληνικές ανακριτικές αρχές πλήρη αντίγραφα των τραπεζικών μας λογαριασμών στην Ελβετία, ώστε να επιταχυνθεί η ανάγνωση και ανάλυσή τους μέχρι να έρθουν τα επίσημα αντίγραφα. Κάποια στιγμή αργότερα οι ανακριτικές αρχές μας επιβεβαίωσαν τη λήψη και των επίσημων αντιγράφων, χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Μόλις πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της απολογίας μας ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η δική μου πολύωρη απολογία και ευρίσκετο περί το τέλος της η απολογία της συζύγου μου Ρούλας, οι Ανακριτές μας επέδειξαν έγγραφο της Εισαγγελίας της Βέρνης, χρονολογούμενο από τον Μάιο ή Ιούνιο 2018, στο οποίο διευκρινιζόταν ότι για να θεωρηθεί έγκυρη η συναίνεση θα έπρεπε να έχει προσυπογράψει και ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας, κάτι το οποίο δεν μας ζητήθηκε από την Ανακριτική Αρχή παρότι ο δικηγόρος μας ήταν παρών κατά τη διάρκεια υπογραφής του εντύπου συναίνεσης. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία εστάλησαν και επίσημα από τις Ελβετικές Αρχές. Εντύπωση όμως προξενεί, το γεγονός ότι, παρότι οι ελληνικές Ανακριτικές Αρχές είχαν στα χέρια τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες το έγγραφο αυτό της Εισαγγελίας της Βέρνης, δεν ενημέρωσαν το συνήγορό μας για το γραφειοκρατικό αυτό ζήτημα, ώστε να σπεύσει να το επιλύσει άμεσα, παρότι οι επαφές του συνηγόρου μας με τις ανακριτικές αρχές ήταν συχνές και σε αυτές δηλωνόταν πάντα απερίφραστα η εκ μέρους μας διάθεση απόλυτης συνεργασίας.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι όχι μόνο δεν προβάλαμε σε καμία φάση της διαδικασίας αντίρρηση ούτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κώλυμα προόδου της ανάκρισης, αλλά τουναντίον με περισσή προθυμία και απόλυτο πνεύμα συνεργασίας πράξαμε από την πλευρά μας παν το δυνατό για να συνδράμουμε στην απρόσκοπτη ολοκλήρωσή της. Είναι συνεπώς τουλάχιστον ψευδές και ανέντιμο να προβάλλεται δήθεν κωλυσιεργία μας ως λόγος που δικαιολογεί την προσωπική μας κράτηση».

Σχετικά:

Ψάχνουν λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου σε πέντε χώρες
Τι απαντά το ζεύγος Παπαντωνίου για τη μαρτυρία που τους «έκαψε»
Τα διεθνή ΜΜΕ για την προφυλάκιση Παπαντωνίου
Tags:
σκάνδαλο, Ανακριτής Διαφθοράς, κράτηση, προφυλάκιση, Δικαιοσύνη, Σταυρούλα Κουράκου, Γιάννος Παπαντωνίου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK