21:07 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πιλοτική εφαρμογή ανιχνευτών ψεύδους στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Λετονίας, ξεκινάει η Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Μέτρα αύξησης της ασφάλειας στις πύλες υποδοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκινάει την πιλοτική εφαρμογή ανιχνευτών ψεύδους, προκειμένου να εντοπίζει, μεταξύ άλλων, πιθανά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε Ουγγαρία, Ελλάδα και Λετονία, οι «επισκέπτες» θα υποβάλλονται στον ανιχνευτή ψεύδους, μέσω της χρήσης μιας online εφαρμογής και μιας web κάμερας.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα θέτουν μια σειρά ερωτήσεων και ανιχνεύοντας τις μικρο-αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου, θα είναι σε θέση να διακρίνουν και να ξεχωρίζουν τα άτομα που ψεύδονται.

Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, οι «επισκέπτες» θα χαρακτηρίζονται είτε ως χαμηλού κινδύνου και θα τους επιτρέπεται η είσοδος, είτε ως υψηλού κινδύνου και θα υποβάλλονται σε περαιτέρω έρευνες από τους συνοριοφύλακες.

Το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε προκειμένου να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους διασυνοριακούς ελέγχους, χωρίς τη δημιουργία πρόσθετης ταλαιπωρίας και ύπαρξης μεγάλων ουρών.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ενισχύσουμε τους συνοριοφύλακες και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων» εξήγησε ο Γιώργος Βουλταδάκης, ένας εκ των συντονιστών του project.

Εκτός από τους ευκολότερους και ταχύτερους συνοριακούς ελέγχου, το σύστημα θα στοχεύει, επίσης, στον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, ενώ θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, από το 2015, η Ε.Ε. έχει δεχθεί ένα τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, με αρκετά κράτη-μέλη να δηλώνουν μη ικανοποιημένα από τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, εισάγοντας επιπλέον συνοριακούς ελέγχους.

Σχετικά:

Ένταση στα σύνορα Βοσνίας και Κροατίας ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς (Βίντεο)
Ο Σαλβίνι θα μπλοκάρει τις επαναπροωθήσεις με αστυνομική δύναμη στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας
Tags:
σύνορα, μεταναστευτικό, Κομισιόν, Λετονία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ευρωπαική Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK