19:44 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Κιονόκρανο

Σύλληψη άνδρα που είχε στην κατοχή του ιωνικό κιονόκρανο

© Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ/astynomia.gr
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Ένα μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένας 51χρονος που συνελήφθη στο Μοναστηράκι από άνδρες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Έναν 51χρονο συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων για παράνομη κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου.

Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη.

Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, 71 εκατοστά, άβακα 51χ45 εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους 44,5 εκατοστά και μέγιστο ύψος στις έλικες 29 εκατοστά.

Ανήκει πιθανότατα στην κλασική ή ελληνιστική περίοδο και πρόκειται για μνημείο σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ενώ εκτιμάται ότι προέρχεται από την περιοχή της Ακρόπολης, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχετικά:

Φωτογραφίες από τα αρχαία ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν στην κατοχή ενός 34χρονου
Βρήκαν κλεμμένα αρχαία μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς
Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιοελληνικό, αρχαιοκαπηλεία, ΕΛ.ΑΣ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK