19:00 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πανοραμική όψη της Αθήνας

Γιατί η Αθήνα κέρδισε το βραβείο καινοτομίας

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Αθήνα στέφθηκε σήμερα στη Λισαβόνα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018 και εκτός από ένα σημαντικό τίτλο, ο Δήμος έλαβε και το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Μια σειρά από σημαντικά πρότζεκτ ήταν αυτά που εξασφάλισαν στον Δήμο της Αθήνας τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας καινοτομίας».

Ένα από τα έργα είναι το POLIS², με το παρέχονται μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Στη βράβευση συνέβαλε και η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλη με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, μια αγορά που στηρίζεται στο μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

Η μετατροπή του Σεράφειου συγκροτήματος σε χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, συνεκτιμήθηκε για το βραβείο.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρωτοβουλία «Curing the limbo», που παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Ένα άλλο έργο ήταν το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την προσφορά μαθημάτων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και την τεχνολογία, καθώς και την προώθηση εφαρμογών της βιώσιμης καινοτομίας όπως των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης.

Τέλος, η επιτροπή εκτίμησε την πρωτοβουλία «This is Athens», στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης στους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Σχετικά:

Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 η Αθήνα
Tags:
καινοτομίες, βραβείο, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK