23:10 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ όλα τα ακίνητα που ανήκουν σε Ιερές Μονές αλλά δε χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς υποχρεούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Όλα τα ακίνητα που ανήκουν σε Ιερές Μονές αλλά χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών υποχρεούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η απόφαση αφορά τόσο τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και εκείνα που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το ΣτΕ αποφάσισε επίσης την απόρριψη της αίτησης της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής, η οποία όταν κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ, ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της. Το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι η μονή προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η συγκεκριμένη Μονή, το 2015 είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ και σημειώνει ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει. Η απορριπτική απόφαση ελήφθη πλειοψηφικά, καθώς τρία μέλη του Συμβουλίου μειοψήφησαν.

Tags:
Εκκλησία, ακίνητη περιουσία, ΕΝΦΙΑ, ΣτΕ, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Εκκλησία της Ελλάδος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK