15:46 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Καταιγίδα στην Αθήνα

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο λιγότερο βροχερός της τελευταίας δεκαετίας

© Φωτογραφία : Andrea Bonetti
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Αρνητικό ρεκόρ βροχόπτωσης καταγράφηκε τον φετινό Οκτώβριο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έπεσαν οι λιγότερες βροχές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο πιο ξηρός Οκτώβρης της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο φετινός στην Αθήνα αλλά και γενικότερα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για τον Οκτώβριο 2018.

Στις οκτώ περιοχές όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr διατηρεί αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον δέκα ετών (2008 — 2018) για τον συγκεκριμένο μήνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Στην Αθήνα έπεσαν φέτος τον Οκτώβριο μόλις 0,6 χιλιοστά βροχής, έναντι 6,6 χιλιοστών τον Οκτώβριο του 2017, ενώ το ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας κατέχει ο πολύ βροχερός Οκτώβριος του 2015 με 94 χιλιοστά βροχής. «Μουσκεμένοι» υπήρξαν επίσης οι Οκτώβριοι του 2009 (88,3 χιλιοστά), του 2010 (81,8) και του 2016 (60,4).

Στη Θεσσαλονίκη τον φετινό Οκτώβριο έπεσε ακόμη λιγότερη βροχή και από την Αθήνα (μόνο 0,4 χιλιοστά), στο Βόλο έπεσαν 9,8 χιλιοστά, στην Πάτρα και στη Δράμα από 11,4 χιλιοστά, ενώ πιο βροχερή ήταν η Αλεξανδρούπολη (19,2). Στη Δυτική Ελλάδα οι βροχές που καταγράφηκαν, ήσαν περίπου το 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), ο φετινός Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα ξηρός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Σχετικά:

Πού σημειώθηκαν οι εντονότερες βροχοπτώσεις και οι ισχυρότεροι άνεμοι
Tags:
βροχή, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK