21:57 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Πολιτεία και Εκκλησία συμφώνησαν σε μία... πρόθεση συμφωνίας, η οποία προβλέπει την... έξοδο των κληρικών από το δημόσιο μισθολόγιο. Ποσό κοντά βρισκόμαστε σε κάτι τέτοιο. Πόσο εφικτή είναι η πρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων

Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσαν την Τρίτη την κατ' αρχήν συμφωνία για τον εξορθολογισμό, όπως τον «βάφτισαν», των σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει το «άνοιγμα» 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, ως απόρροια της εξόδου των κληρικών από το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

Πόσο ρεαλιστική είναι όμως, η επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας; Και κυρίως, κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι νύξεις του κυβερνητικού «στρατοπέδου» για την πρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων;

Γιατί αντιδρούν οι ιερείς

Οι πρώτες αντιδράσεις της θρησκευτικής κοινότητας είναι ήδη γεγονός, καθώς ιερείς και μητροπολίτες ανά την Ελλάδα, έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους στο κοινό ανακοινωθέν των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου. Ο τελευταίος μάλιστα, έσπευσε την Τετάρτη να αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει «συμφωνία», αλλά «πρόθεση για συμφωνία».

Η κύρια ένσταση των κληρικών συνίσταται στην αφαίρεση τους από το μισθολόγιο του δημοσίου, καθώς το πλαίσιο και το καθεστώς, μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται εφεξής τα μισθολογικά ζητήματα των ιερέων, τελούν μέχρι στιγμής υπό πλήρη ασάφεια και αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, το κράτος δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως, με τη μορφή «επιδότησης», το αντίστοιχο κόστος για τη μισθοδοσία των ενεργεία ιερέων, το οποίο μάλιστα, θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές διακυμάνσεις του δημοσίου.

Η ετήσια αυτή «επιδότηση» θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και θα προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με πλήρη ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και εποπτεία από τις ελεγκτικές αρχές του κράτους.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, οποιαδήποτε «επιλογή» της Εκκλησίας για την αύξηση του αριθμού των κληρικών, δεν θα δικαιολογεί τη δημιουργία απαίτησης για την αναθεώρηση του ποσού της ετήσιας «επιδότησης».

Πόσους ιερείς έχουμε στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. στοιχεία του 2016), ο αριθμός των κληρικών ανέρχεται σε 9.298 άτομα, ενώ οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι αριθμούν σε 336 άτομα, με τη συνολική δαπάνη του δημοσίου να εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή αλλιώς στο 0,1% του ετήσιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)

Ασάφεια στο καθεστώς μισθοδοσίας

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως καθίσταται σαφές, είναι πολλαπλά, καθώς τα εκκρεμή ζητήματα χρήζουν άμεσης διευθέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο Sputnik, ο δικηγόρος και καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λάμπρος Μπαμπαλιούτας, εγείρει μία σειρά θεμάτων.

«Με προβληματίζει ο όρος "επιχορήγηση" γιατί δεν είναι κάτι το δεσμευτικό. Αν δεν έχει το κράτος, δεν θα μπορεί να δώσει. Ενώ στον μισθό είναι υποχρεωμένο να τον καταβάλει έχει-δεν έχει» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα, όπως σπεύδει να προσθέσει, προκύπτει η ανάγκη εξειδίκευσης και ρύθμισης των θεσμικών οργάνων, τα οποία θα αναλάβουν τον ελεγκτικό ρόλο επί της διαχείρισης της «επιχορήγησης». «Θα είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα είναι ορκωτοί λογιστές, θα είναι κάποιοι άλλοι» διερωτάται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαμπαλιούτας κάνει ειδική μνεία και στα ζητήματα, τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Δηλαδή, το πώς θα μοιραστεί η «επιχορήγηση» στις κατά τόπους Μητροπόλεις και υπό ποια κριτήρια.

«Θα λαμβάνεται υπόψη η έκταση, ο αριθμός των ενοριών, η κατανομή των ιερέων ή θα ακολουθηθούν τα κριτήρια της μισθοδοσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δημόσιους υπαλλήλους» διερωτάται, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «πάντοτε, στην πολιτική, υπάρχει και η ερμηνεία που δίνουν οι δρώντες»

Ποιους εξαιρεί η συμφωνία

Το πλαίσιο, το οποίο συμφωνήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, δεν αφορά όλο τον ελλαδικό χώρο. Και ο λόγος είναι… καθαρά εκκλησιαστικός.

Συγκεκριμένα, η «συμφωνία» του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας δεν δεσμεύει την ημι-αυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία διαθέτει δικό της Αρχιεπίσκοπο και δική της Επαρχιακή Σύνοδο, στη βάση του ισχύοντος εκκλησιαστικού θεσμικού πλαισίου.

Παρεμφερής είναι η κατάσταση και για τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, οι οποίες υπάγονται τόσο διοικητικά όσο και πνευματικά απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Το ίδιο ζήτημα ανακύπτει και με το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», στο οποίο δεν πρόκειται να υπαχθούν όσα ακίνητα ανήκουν σε Μητροπόλεις, Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος προς τη συμφωνία

Όμως, ο δρόμος προς την τελική συμφωνία και την αναμόρφωση των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις ήδη δεδηλωμένες και εκφρασμένες αντιδράσεις.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και πιστεύω ότι θα υπάρξουν ανατροπές» εκτιμάει ο κ. Μπαμπαλιούτας, ο οποίος μάλιστα, υπενθυμίζει ότι για την επικύρωση της συμφωνίας απαιτείται η επικύρωση από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ανώτατο όργανο της ελληνικής Εκκλησίας.

Πόσο εφικτές είναι οι 10.000 προσλήψεις

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των προσλήψεων στο δημόσιο, η κατάσταση φαίνεται πως είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής περιόδου και του καθεστώτος της ημι-ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, επικαλείται τον κανόνα της «1 πρόσληψης ανά 1 μία αποχώρηση».

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας στο Sputnik, εκτιμούν αφενός ότι η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών παραχωρεί το δικαίωμα άσκησης μιας τύποις ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, παραδέχονται αφετέρου ότι το ζήτημα είναι «κάπως περίπλοκο», καθώς «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πηγή της χρηματοδότησης».

Σ' αυτό το σημείο έγκειται και ο εποπτικός ρόλος των δανειστών. «Θα πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης και ότι δεν προκύπτει εκτροχιασμός» εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι οποίες δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση και με το λεγόμενο υπερ-πλεόνασμα, δηλαδή τον «δημοσιονομικό χώρο».

Πώς θα χρηματοδοτείται η «επιδότηση»

Το «νούμερο 1» ζήτημα συνίσταται στον τρόπο χρηματοδότησης της κρατικής «επιδότησης» προς την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των ιερέων. Η κυβέρνηση έχει αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο κάλυψης του συγκεκριμένου κόστους από τα κέρδη του «Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», στο οποίο το δημόσιο θα συμμετέχει σε ποσοστό 50%.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρόωρο στάδιο, επομένως προς το παρόν είναι άγνωστο τόσο το ύψος των κερδών του Ταμείου, όσο και αν αυτό είναι επαρκές για τη χρηματοδότηση του επίμαχου κονδυλίου.

«Όλα είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι διορισμοί, αρκεί να μην παραβιάζεται η συμφωνία με τους θεσμούς, οι οποίοι και μας επιτηρούν» σπεύδει να σχολιάσει, από την πλευρά του, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών, συμπερασματικά, εκτιμούν ότι αν διασφαλιστεί το κόστος χρηματοδότησης της «επιδότησης» προς την Εκκλησία και οι δανειστές πειστούν για την αξιοπιστία του Ταμείου, τότε ο δρόμος για την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων θα καταστεί σαφώς πιο ευκολο-διάβατος.

Μέχρι τότε όμως, και έως ότου εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, η συζήτηση περί της πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από… «άνθρακα», καθώς κάθε σενάριο θα εξυφαίνεται σε θεωρητικό και όχι πρακτικό επίπεδο.

Σχετικά:

Τζανακόπουλος: Ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο με τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Οι πολιτικός απόηχος της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου
Σφοδρές αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, Δημόσιο, Εκκλησία, Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερώνυμος, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK