18:56 24 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Ιερέας

Εκκλησία της Κρήτης: Όχι σε «θρησκευτική ουδετερότητα» και αλλαγές στη μισθοδοσία ιερέων

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (39)
0 0 0

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εκφράζει τη διαφωνία της με την προσθήκη φράσης περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» στο Σύνταγμα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας του κλήρου, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένη που δεν είχε ενημέρωση για όσα έχουν ανακοινωθεί.

Τη διαφωνία της με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των ιερέων εκφράζει η Εκκλησία της Κρήτης, μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Κρήτης δεν είχε καμία ενημέρωση για τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ασχολήθηκε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία.

«Η Ιερά Σύνοδος, κατ' αρχήν, διαφωνεί ρητά με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Ελληνικού Συντάγματος, καθώς ουδεμία Εθνική, κοινωνική ή νομική ανάγκη επιβάλλει τούτο» αναφέρει το ανακοινωθέν της Συνόδου, όπως δημοσιεύεται στο cretalive.gr.

Επιπλέον, σημειώνεται πως η Εκκλησία Κρήτης «διαφωνεί με την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης: "Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη", στο 3ο άρθρο του Συντάγματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρήματα δαπανά το Δημόσιο για τους ιερείς και πόσο εφικτές είναι οι 10.000 προσλήψεις

Αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία, τονίζεται πως όσα ακούγονται «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καθώς η Εκκλησία της Κρήτης έχει δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της για τη στήριξη αναξιοπαθούντων, καθώς και στην Πολιτεία για να καλυφθεί η μισθοδοσία του κλήρου.

Για τη μισθοδοσία των ιερέων, τονίζεται πως «η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετιών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής», καθώς όσα έχουν ακουστεί, δε διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και αφήνουν κενά και ασάφειες, όπως σημειώνεται.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζεται, τέλος, την ενόχληση και τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι «ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση είχε για όσα ανακοινώθηκαν». Σημειώνεται δε, ότι αντιπροσωπεία θα συναντηθεί άμεσα με τους αρχηγούς των κομμάτων για να καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (39)

Σχετικά:

Οι πολιτικός απόηχος της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου
Σφοδρές αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Tags:
Εκκλησία, διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, Εκκλησία της Κρήτης, Ιερώνυμος, Αλέξης Τσίπρας, Κρήτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK