15:30 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Κατάλοιπα από έναν μοναδικό οικισμό, την αρχαία Τενέα ήρθαν στο φως για πρώτη φορά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο οικισμός της αρχαίας Τενέας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την διεύθυνση της δρος Έλενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας.

Μετά από συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2018, οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε δύο χώρους: στην περιοχή όπου εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων με κτίρια και εγκαταστάσεις και σε έναν άλλο χώρο, όπου εντοπίστηκαν κατάλοιπα του οικισμού της Τενέας.

Παράλληλα, στο χώρο του νεκροταφείου εντοπίστηκαν φέτος επτά νέοι τάφοι, τέσσερις από αυτούς από τους ρωμαϊκούς χρόνους και βρίσκονται βόρεια του ταφικού μνημείου, εντός των ρωμαϊκών ταφικών περιβόλων και τρεις τάφοι ελληνιστικών χρόνων, εκ των οποίων ο ένας επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Από τα οστεολογικά κατάλοιπα εννέα ταφών προέκυψε ότι δύο σκελετοί ανήκαν σε άνδρες, πέντε σε γυναίκες και οι δύο σε παιδιά. Μάλιστα στον ένα τάφο εντοπίσθηκε γυναικεία μαζί με παιδική ταφή, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στις ταφές βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα όπως αγγεία, χρυσά, χάλκινα και οστέινα κοσμήματα, στλεγγίδες, νομίσματα κ.ά.

«Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει δαχτυλίδι που φέρει σφραγιδόλιθο με απεικόνιση Σαράπιδος καθήμενου σε θρόνο και πλησίον του τον Κέρβερο στην παραδοσιακή αναπαράστασή του με τις τρεις κεφαλές» σημειώνει το υπουργείο πως εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ευρημάτων

Ευρήματα από την αρχαία Τενέα
© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Ευρήματα από την αρχαία Τενέα

Να σημειωθεί επίσης ότι περιμετρικά της δεξαμενής και του μετέπειτα ρωμαϊκού ταφικού μνημείου, εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που στο σύνολό του απαριθμεί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανασκαφές, 35 τάφους, πολλοί εκ των οποίων περιλαμβάνουν περισσότερες από μια ταφές.

Το υπουργείο διαπιστώνει πως από τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων διαπιστώνεται η ευμάρεια των κατοίκων και της πόλης ενώ γίνεται γνωστό ότι νότια του πηγαδιού που εντοπίστηκε το 2016, αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου ρωμαϊκής εποχής, η χρήση του οποίου συνδέεται πιθανότατα με το πηγάδι η έρευνα του θα συνεχιστεί και την επόμενη ανασκαφική περίοδο.

Αναφορικά με την αρχαία Τενέα σημειώνεται ότι σε έκταση 672 τ.μ. ανασκάφηκε τμήμα του οικιστικού ιστού της πόλης, που σύμφωνα με το υπουργείο διέθετε οργανωμένους χώρους με στέγαση και θυραία ανοίγματα.

«Στο εσωτερικό των χώρων αυτών διατηρούνταν σε καλή κατάσταση πήλινα δάπεδα, καθώς και τμήματα από μαρμάρινα και λίθινα δάπεδα, ενώ κάποιοι από τους τοίχους ήταν ιδιαίτερα επιμελημένοι και έφεραν επίστρωση κονιάματος».

Επίσης, εντοπίστηκαν επιστήλια, κιονίσκοι, καθώς και ένας πυθαμφορέας, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί κατά την τελευταία χρήση του.
Στον ίδιο χώρο, στη θεμελίωση ενός τοίχου, εντοπίσθηκε εγχυτρισμός (ταφή μέσα σε αγγείο) με δύο ταφές εμβρύων. Αποκαλύφθηκε ακόμα τμήμα πήλινου αγωγού μήκους 3,5 μ., ενώ συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός ψηφίδων.

«Τα νομισματικά ευρήματα δείχνουν ότι ο οικισμός πιθανότατα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη στη διάρκεια της δυναστείας των Σεβήρων», αναφέρει για τα νομίσματα που βρεθήκαν, το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρονολογούνται από τους πρώιμους ελληνιστικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και διαφαίνεται ότι επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Το σύνολο των φετινών ανασκαφικών στοιχείων μάς οδηγεί στην υπόθεση ότι ο οικισμός ενδεχομένως υπέστη τις συνέπειες της επιδρομής του Αλάριχου στην Πελοπόννησο το 396-397 μ.Χ. και ότι ίσως εγκαταλείφθηκε στα χρόνια των αβαροοσλαβικών επιδρομών, στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.», εκτιμά το ΥΠΠΟΑ.

Tags:
οικισμός, αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογικοί χώροι, Υπουργείο Πολιτισμού, αρχαία Τενέα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK