Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις αν αλλάξει η δημοσιοϋπαλληλική σχέση των ιερέων

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τόνισε ότι η δημοσιοϋπαλληλική σχέση των εκκλησιαστικών λειτουργών συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία.

Για «πολύ άσχημες εξελίξεις» προειδοποίησε την κυβέρνηση και την αρχιεπισκοπή, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σε συνέντευξή του, σε περίπτωση που η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στη δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών με το κράτος.

Ο κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.

«Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης είναι ο ένας εκ των δύο που αποχώρησαν από την πρόσφατη σύνοδο της ιεραρχίας της εκκλησίας, που συνδεδρίαζε για να συζητήσει το θέμα της συμφωνίας μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για των εκκλησιαστικών λειτουργών συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. 

Πάντως, ο μητροπολίτης δε φάνηκε να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ούτε και τη συζήτηση περί διαδοχής του, κάνοντας λόγο για «αντιπερισπασμό».

Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους — Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα και δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Tags:
διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, κληρικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, Ιερώνυμος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK