16:18 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξάντερ Βίνικ (74)
0 0 0
Βρείτε μας

Αναβλήθηκε ξανά η εξέταση της έφεσης του «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, για την έκδοσή του στη Γαλλία. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες της δικηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για παραβίαση των δικαιωμάτων του επειδή είναι Ρώσος.

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ανέβαλε ο Άρειος Πάγος την εξέταση της έφεσης κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, όπου κατηγορείται για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και εκβίαση. 

Νωρίτερα, η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ από τον Άρειο Πάγο, όσον αφορά κυρίως στην εθνικότητα του.

«Παραβιάζετε τα δικαιώματα του κρατουμένου μόνο επειδή είναι Ρώσος. Δεν θα το κάνατε αυτό εάν η υπόθεση αφορούσε σε Έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η υπεράσπιση ζήτησε τον αποκλεισμό του προέδρου του δικαστηρίου και του εισαγγελέα, κατηγορώντας τους για προκατάληψη. Διαφορετική σύνθεση του δικαστηρίου ξεκίνησε την ακρόαση για το αίτημα, αλλά ανέστειλε τη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορριφθεί η έφεση του Αλεξάντερ Βίνικ κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο και έχει αποφασίσει την έκδοσή του στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση της έφεσης είχε προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου, μετά από προηγούμενη αναβολή, λόγω ασθένειας ενός εισαγγελέα που συμμετείχε στη δίκη. 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατ'όπιν διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, με την κατηγορία του ξεπλύματος 4 δισ. δολ. μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-e.

Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (74)
Tags:
έφεση, Mr Bitcoin, Δικαιοσύνη, Άρειος Πάγος, Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK