06:49 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διεθνώς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 χρόνια τους, ενώ τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, λαμβάνουν τα φαινόμενα της κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο καμπάνιας του οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. 

Πανελλαδικά το 2017 υπήρξαν στα γραφεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Το 0,5% από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε σεξουαλική βία.

Στο δεκάμηνο του 2018 υπήρξαν 647 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά. Το 0,3% αφορούσε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

Το 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 οι αντίστοιχες περιπτώσεις παρέμβασης ήταν 178.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε στα Χανιά, η εκστρατεία ενημέρωσης του οργανισμού κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 που παρουσίασε η ψυχολόγος Μάγια Τσίλη αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 332 κλήσεις.

Διεθνώς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 χρόνια τους. Το ανησυχητικό είναι ότι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα, τα οποία τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό κύκλο τους (70-85% των περιπτώσεων).

Ακόμη, τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Tags:
παιδική κακοποίηση, Χαμόγελο του Παιδιού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK