02:20 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Επίθεση από χάκερ

To ΕΛΙΑΜΕΠ διαψεύδει κάθε εμπλοκή στο project «Integrity Initiative»

CC0 / geralt
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01

Ο επικεφαλής του ελληνικού ιδρύματος διαψεύδει κάθε εμπλοκή στο «Integrity Initiative». «Η μόνη επαφή με το project ήταν μία συνάντηση γνωριμίας, στην οποία προσκληθήκαμε πριν από δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Ντόκος.

Κάθε εμπλοκή στο project «Integrity Initiative», μέσω του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται πως δρούσε μυστικά παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεων ευρωπαϊκών κρατών, διέψευσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, γνωστό και ως ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το project λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και στοχεύει στην καταπολέμηση της φερόμενης «ρωσικής προπαγάνδας» και των fake news.

Πριν λίγες ημέρες, όμως, οι Anonymous αποκάλυψαν μία σειρά εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο project για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών και να διεξαγάγει «πόλεμο πληροφοριών» εναντίον της Μόσχας.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε δημιουργηθεί μία σειρά «συγκαλυμμένων επαφών», οι οποίες λειτουργούσαν στις κατά τόπους βρετανικές πρεσβείες, συγκροτώντας «συμπλέγματα επαφών». Στη λίστα αυτών των επαφών, ως προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονταν συνολικά 11 άτομα, ανάμεσα στα οποία και εργαζόμενοι του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Η μόνη επαφή του ΕΛΙΑΜΕΠ με το project ήταν μία συνάντηση γνωριμίας, στην οποία προσκληθήκαμε πριν από δύο χρόνια. Πρώτη φορά είδα αυτή τη λίστα των ονομάτων» τόνισε ο διευθυντής του ιδρύματος, Θάνος Ντόκος.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΕΛΙΑΜΕΠ πιστεύει ότι τα fake news και κάθε μορφή παραπληροφόρησης, ανεξάρτητα του πόθεν προέρχονται, αποτελούν απειλή για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, όπως επίσης  για τη διεθνή ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα» κατέληξε.

Σχετικά:

Ο οργανισμός Integrity Initiative επιβεβαιώνει πως χάκερ διέρρευσαν έγγραφά του
Anonymous: Μυστική υπηρεσία από το Λονδίνο για να επεμβαίνει σε υποθέσεις ευρωπαϊκών χωρών
Tags:
κυβερνοεπίθεση, χάκερ, Anonymous, ΕΛΙΑΜΕΠ, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK