23:52 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στις επιπλοκές της γρίπης.Ο ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δυσάρεστα τα νέα από το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς ο οργανισμός κατέγραψε τον πρώτο θάνατο για φέτος από επιβεβαιωμένη γρίπη, εξαιτίας των επιπλοκών.

Ο ασθενής, άνδρας ηλικίας 49 ετών δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, είναι ο Α που ευθύνεται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και οι Β και C.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τη φετινή γρίπη, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εβδομάδα 19-25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης ήταν ελάχιστες.

Την ίδια εβδομάδα έφτασαν για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γρίπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, 42 δείγματα, από τα οποία όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και απ' όσους έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Γενικότερα, αναφέρουν πως η καλύτερη περίοδος τοποθετείται μεταξύ των μηνών Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Επισημαίνεται πως η φετινή έκδοση του εμβολίου θεωρείται ασφαλής και περιέχει συγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού. Ενδεικτικά, παρέχει προστασία από ιούς της τάξης του 70%.

Η σωστή και έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.

Tags:
ΚΕΕΛΠΝΟ, ιατρική φροντίδα, γρίπη, εμβόλιο, Υγεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK