ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της φυσικής αποκατάστασής του στο γήινο περιβάλλον o ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Αρτέμιεφ. Οι προκλήσεις του διαστήματος και η σύνδεσή του με τη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας.

Μετά από δύο διαστημικές αποστολές και συνολικό χρόνο παραμονής 365 ημέρες 23 ώρες και 5 λεπτά εκτός του πλανήτη, ο ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Αρτέμιεφ επέλεξε την Ελλάδα για να επανέλθει ο οργανισμός του στους γήινους ρυθμούς. Ο κοσμοναύτης είναι λάτρης της χώρας μας. «Στο Sputnik Ελλάδα. Ζήτω η φιλία Ρωσίας και Ελλάδας» ήταν το μήνυμα στο αυτόγραφο που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία του Sputnik γράφοντας τους ελληνικούς χαρακτήρες με εκπληκτική ακρίβεια.

Ο 47χρονος κυβερνήτης του Soyuz MS-08, αντιμετώπισε με επιτυχία τη μυστηριώδη τρύπα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ έγινε viral καθώς έκανε την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ να κοκκινίσει.

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα όπου θα βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες, άρτι αφιχθείς από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η αγάπη του για την ελληνική ιστορία και παράδοση αλλά και τα ευτράπελα της διαστημικής ζωής μονοπώλησαν την κουβέντα μας. Δίπλα του, η σύζυγός του Άννα και τα παιδιά τους 7 και 2 ετών.

 • Το αυτόγραφο του κοσμοναύτη Ολέγκ Αρτέμιεφ στο Sputnik Ελλάδα
  Το αυτόγραφο του κοσμοναύτη Ολέγκ Αρτέμιεφ στο Sputnik Ελλάδα
  © Sputnik / Lambros Zaharis
 • Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ υπογράφει στα ελληνικά, αυτόγραφο για το Sputnik
  Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ υπογράφει στα ελληνικά, αυτόγραφο για το Sputnik
  © Sputnik / Lambros Zaharis
 • O κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ παραδίδει το αυτόγραφο στoν δημοσιογράφο του Sputnik Λάμπρο Ζαχαρή
  O κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ παραδίδει το αυτόγραφο στoν δημοσιογράφο του Sputnik Λάμπρο Ζαχαρή
  © Sputnik / Lambros Zaharis
 • Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ στην Αθήνα
  Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ στην Αθήνα
  © Sputnik / Lambros Zaharis
1 / 4
© Sputnik / Lambros Zaharis
Το αυτόγραφο του κοσμοναύτη Ολέγκ Αρτέμιεφ στο Sputnik Ελλάδα

«Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο στην Ελλάδα είναι η ιστορία της χώρας. Πήγα σχολείο και μετέπειτα σπούδασα στη Σοβιετική Ένωση, όπου η ιστορία και η γεωγραφία ήταν από τα κύρια σχολικά μαθήματα. Μελετήσαμε την Ελλάδα και τους μύθους της με μεγάλη λεπτομέρεια. Όταν ήρθα εδώ ως ενήλικας, ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να επισκεφθώ τα μέρη για τα οποία άκουσα στο σχολείο. Τα παιδιά αποτυπώνουν στο μυαλό τους τα πάντα πολύ καλύτερα καθώς συνδέουν για παράδειγμα αυτά που άκουσαν για τους αρχαίους Έλληνες ήρωες, με διάφορες περιόδους της ελληνικής ζωής», τονίζει ο κοσμοναύτης ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί μια φορά την Κρήτη για διακοπές.

«Ανυπομονώ να δω το κέντρο της Αθήνας, να επισκεφτώ την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Για μένα θα είναι πολύ ενδιαφέρον», μας εξηγεί, με το θαυμασμό να αποτυπώνεται στις εκφράσεις του προσώπου του.

Ο Όλεγκ Αρτέμιεφ παρατηρούσε και φωτογράφιζε την Ελλάδα από το διάστημα κατόπιν αιτήματος των συναδέλφων του αλλά και ενός εκπαιδευτικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos).

«Συχνά φωτογραφίζαμε την Κρήτη, την Αθήνα, τον Άθω. Ήταν κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος του Αλεξάντερ Σερέμπροφ της Roscosmos «Μαθήματα από το διάστημα» που σταδιακά επανέρχεται. Στη Ρωσία, οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας είναι πολύ δημοφιλείς και είχαμε ως άσκηση να φωτογραφίζουμε τα μέρη όπου έλαβαν χώρα αυτοί οι μύθοι» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα. Το καλύτερο μέρος για μένα στην Ελλάδα είναι για μένα η Κρήτη, γιατί δεν έχω βρεθεί πουθενά αλλού μέχρι στιγμής» συμπληρώνει μεταξύ άλλων. Στην επιλογή του να έρθει στην Ελλάδα έπαιξαν ρόλο και οι συστάσεις των συναδέλφων του που την προτίμησαν για την αποκατάστασή τους.

Ο διαστημικός κόσμος του Όλεγκ Αρτέμιεφ

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη αλλά και την πιο ευχάριστη εμπειρία του στο διάστημα εξήγησε ότι πρόκειται για το διαστημικό περίπατο που είναι η «πιο δύσκολη και ταυτόχρονα η πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση» εκτός πλανήτη. «Αυτό είναι το πιο αξέχαστο συμβάν. Πολλά πράγματα μπορούν να ξεχαστούν μετά από μια πτήση στο διάστημα, αλλά το διαστημικό περπάτημα παραμένει στο μυαλό μας για πάντα», υπογραμμίζει. 

Η ζωή στο διάστημα τον άλλαξε, όπως γενικότερα διαφοροποιεί τους κοσμοναύτες και την προσωπικότητα τους. «Η διαστημική ζωή για όσους πετούν στο διάστημα είναι η εκπλήρωση των ονείρων τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει τόσος πολύς ρομαντισμός εκεί έξω. Ως παιδί, το σκέφτεσαι διαφορετικά. Θεωρείς ότι είναι ένα ρομαντικό ταξίδι. Αξίζει πάντως να πετάξεις στο διάστημα και να γίνεις ένα διαφορετικό πρόσωπο — πιο φιλικό πρόσωπο. Όπως συνήθως λένε, πηγαίνεις εκεί ως πατριώτης της χώρας σου και επιστρέφεις ως πατριώτης του πλανήτη» αναφέρει ο Όλεγκ Αρτέμιεφ.

 

Ο κυβερνήτης του Soyuz MS-08 βρέθηκε στο επίκεντρο όταν εντόπισε και αποκατέστησε μια τρύπα στο διαστημόπλοιο το οποίο συνδέεται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν και η τρύπα ήταν πολύ μικρή η προέλευση της και οι ενδεχόμενες συνέπειές της προκάλεσαν πληθώρα συζητήσεων και δημοσιευμάτων σε ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ.

«Για εμάς ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία εργαστήκαμε αρκετά. Υπάρχουν τρία μεγάλα ατυχήματα για τα οποία εργαζόμαστε συνεχώς να τα αποφύγουμε. Πυρκαγιά, αποσυμπίεση και τοξική ατμόσφαιρα (λόγω αμμωνίας) είναι τρεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες χρειάζονται περίπου το 70-80% της εργασίας μας. Διευθετήσαμε σωστά και ομαλά την κατάσταση. Η τρύπα επισκευάστηκε, ο σταθμός συνεχίζει να πετάει και δεν υπάρχουν προβλήματα», επισημαίνει ο κοσμοναύτης. «Τι να πω για την ίδια την τρύπα; Ήταν τόσο μικροσκοπική που δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο σταθμό. Είναι σαν ένα κουνούπι που δαγκώνει ένα ελέφαντα — ο σταθμός είναι τόσο μεγάλος που δεν έχει σημασία. Ειδική επιτροπή εργάζεται πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θα υπάρξει έξοδος στο διάστημα στις 11 Δεκεμβρίου και οι συνάδελφοι θα το ελέγξουν από έξω», προσθέτει.

Στο βίντεο εμφανίζεται να κουρεύει έναν συνάδελφό του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο διάλογος με την κόρη του Τραμπ

Ο Όλεγκ Αρτέμιεφ κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για μια φιλοφρόνησή στην Ιβάνκα Τραμπ. Όταν τον ρωτήσαμε σχετικά, γέλασε και μας εξήγησε την ιστορία. 

«Είχαμε μια συνομιλία με την Ιβάνκα Τραμπ και το πλήρωμα έπρεπε να τροφοδοτεί τη συζήτηση. Αρχικά ο διοικητής του πληρώματος προέβη σε επίσημη τοποθέτηση, έπειτα μετέφεραν το μικρόφωνο κυκλικά και κάποια στιγμή έφτασε η σειρά μου. Πιθανότατα να μην έλεγα τίποτα. Αρχικά σκέφτηκα να της ζητήσω να αποδυναμώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μου είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί. "Πείτε κάτι — απλά όχι αυτό, μην πείτε τίποτα για τις κυρώσεις", μου είπαν.

Όταν κάνουμε σωματικές ασκήσεις, παρακολουθούμε πάντα τις ειδήσεις στο διαδίκτυο. Αυτά είναι κυρίως αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης κλπ καθώς τα ρωσικά δεν είναι διαθέσιμα.

Συνεπώς, δείχνουν συνεχώς την Ιβάνκα Τραμπ, την κόρη του Αμερικανού Προέδρου.

Της είπα ότι είστε μάλλον πολύ καλός και ευγενικός άνθρωπος, γιατί όταν εμείς, το πλήρωμα, σας βλέπουμε στις ειδήσεις, αποκτάμε όλοι καλή διάθεση. Αυτό είπα».

Αλλά όπως μας εξήγησε τα μέσα παρερμήνευσαν και το γύρισαν σε υπονοούμενο.

Με βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Youtube παρουσίασε τις ενέργειες του πριν ξεκινήσει τη διαδικασία προσεδάφισης.

Οι αποκαταστάσεις

Ο Όλεγκ Αρτέμιεφ επέστρεψε από την δεύτερη διαστημική πτήση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Οκτωβρίου 2018.

Πρόκειται για τον 7ο κοσμοναύτη που επέλεξε την Ελλάδα για την φυσική του αποκατάσταση στο πλαίσιο των προγραμμάτων αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το 2015 υπό το συντονισμό του Έλληνα ανταποκριτή στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού.

Μια σειρά ασκήσεων και φυσιοθεραπείας σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα και τη διατροφή αποτελούν ένα πλήρες πακέτο αποκατάστασης μετά από την πρώτη φροντίδα που δέχονται οι κοσμοναύτες στην «Πολιτεία των Άστρων» (σ.σ. το κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών) έξω από τη Μόσχα, μετά την προσεδάφισή τους.

Τον ρώσο κοσμοναύτη συνόδευσαν πέρα από την οικογένειά του ο ειδικός ιατρός διαστημικού πληρώματος Αλεξέι Γκρίσιν, ο προσωπικός γυμναστής και προπονητής του Γεβγκένι Σεμτσούκ και ο ειδικός αποκαστασιολόγος Μιχαήλ Ποτάποφ, ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο σχεδιάζει και συντονίζει τις αποκαταστάσεις και την περίπλοκη διαδικασία ιατρικής παρακολούθησης της εκπαίδευσης και εργασίας των Ρώσων κοσμοναυτών.

Πρόσφατα το Κέντρο που εκπροσωπεί ο Μ. Ποτάποφ, υπέγραψε με την Aegeo SPA πρωτόκολλο περαιτέρω συνεργασίας για τις αποκαταστάσεις των κοσμοναυτών.

Tags:
αποκατάσταση, κοσμοναύτης, Soyuz-MS, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ISS, Roscosmos, Ολέγκ Αρτέμιεφ, Ιβάνκα Τραμπ, Ηράκλειο, Κρήτη, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK