07:37 18 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αβραμόπουλος: Προτείναμε ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την μετανάστευση

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τη σημασία του ζητήματος της μετανάστευσης το οποίο είναι εξαιρετικής σημασίας και θα κλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια επισήμανε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διάσκεψη με θέμα τη «Συνεργασία για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων».

Το μεταναστευτικό τέθηκε επί τάπητος στη στη Διάσκεψη για τη «Συνεργασία για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η ένταξη των μεταναστών αποτελεί μία αναγκαία επένδυση μακροπρόθεσμα για τη χώρα τους.

«Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη όπου η ένταξη είναι πραγματικότητα και η διαφορετικότητα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και όχι πηγή ανησυχίας. Σε επίπεδο ΕΕ, θέλουμε να στηρίξουμε καλύτερα και ουσιαστικότερα τις προσπάθειες σας», είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

«Από την μία, αυτό προϋποθέτει να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενώ την ίδια στιγμή θέλουμε να κατανοήσουμε ποια μοντέλα και ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν καλύτερα και αυτά να τα μεταφέρουμε σε όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία αυτού του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών αποτελεί έναν από τους τρόπους στήριξης. Ο άλλος είναι ασφαλώς η χρηματοδότηση: Το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη έχει από μόνο του προσφέρει από το 2015 μέχρι το 2017 χρηματοδοτική στήριξη σε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια μετανάστες στις προσπάθειες ένταξης τους. Την περίοδο αυτή, το Ταμείο συγχρηματοδότησε 4.800 μέτρα στήριξης για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, «η ένταξη αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και συνεπώς λαμβάνει τόσο την προσοχή μας όσο και χρηματοδότηση σε διάφορους τομείς πολιτικής», φέρνοντας ως παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη, που «θα περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη θεματική προτεραιότητα για τη μετανάστευση, που θα εστιάσει σε μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της ένταξης. Είναι σημαντικό ότι οι τοπικές αρχές σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές θα συντονίσουν τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων ώστε να διασφαλιστεί ότι η ένταξη θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες των εθνικών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σχεδιάζουμε επίσης να συζητήσουμε στο άμεσο μέλλον με πολλούς από εσάς τον τρόπο με τον οποίο τα κονδύλια της ΕΕ για την ένταξη μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα ώστε να προκύψουν συνεργασίες και να φτάσουν στους σωστούς αποδέκτες σε τοπικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό —αναγνώρισε- να διασφαλίσουμε ότι τα διαθέσιμα κονδύλια αξιοποιούνται με το καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό χρειάζεται αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών σε τοπικό επίπεδο αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Συνεργαζόμαστε στενά με τα Κράτη Μέλη στο κομμάτι αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ένταξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Tags:
μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK